újabb botrány

2018.01.07. 19:52

Most kivételesen nem zaklatás miatt jelentették fel Weinsteint

Hanem azért, mert törvénytelen eszközökkel próbálta akadályozni az ellene folyó eljárást.

Feljelentették Harvey Weinstein filmproducert, filmgyártó cégét és Michael Rubin volt New York-i ügyészt, amiért úgymond összebeszéltek és törvénytelen eszközökkel próbálták megakadályozni a producer ellen nemi erőszak miatt indult eljárás lefolytatását.

A feljelentést a filmmogult megvádoló Paz de la Huerta színésznő volt ügyvédje, Aaron Filler tette pénteken Los Angelesben.

A feljelentés szerint Michael Rubin egykori helyettes államügyész az áldozatok jogait képviselő aktivistának adta ki magát Paz de la Huerta előtt, de valójában Weinstein érdekében cselekedett, hogy „törvénytelen eszközökkel, fortéllyal, fenyegetéssel és zsarolással avatkozzon be” az eljárásba.

Rubin állítólag arra akarta rávenni a színésznőt, hogy ejtse akkori ügyvédjét, Aaron Fillert, és vonja vissza a feljelentést, amelyben nemi erőszakkal vádolta Harvey Weinsteint. Sikerült is elérni, hogy Paz de la Puerta lecserélje az ügyvédjét, a feljelentést azonban nem vonta vissza a színésznő.

A feljelentés szerint Rubin megpróbálta megszerezni de la Puerta pszichiátriai dossziéját is, hogy azt nyilvánosságra hozza, továbbá kapcsolatba lépett a Weinstein-üggyel foglalkozó New York-i ügyészekkel, „hamis és elijesztő tanácsokat adva nekik, amelyek eredményeként váratlanul megtorpant a Weinstein elleni vádemelés folyamata”.

Az érintettek tagadnak. Michael Rubin azt mondta az AP-nek, hogy soha életében nem találkozott Weinsteinnel, és Fillerből csak a csalódott ügyvéd beszél, „aki elvesztett egy ügyfelet”. A volt államügyész azt állítja, ő éppen abban akarta segíteni Paz de la Puertát, hogy elérje Weinstein letartóztatását.

A filmproducer szóvivője őrültségnek nevezte azt állítani, hogy Weinsteinnek bármi köze volt a feljelentésben szereplő cselekményekhez.

A színésznő szerint a nagyhatalmú filmmogul kétszer is megerőszakolta őt 2010-ben. Azóta, hogy tavaly októberben a nyilvánosság elé lépett, mintegy 50 másik nő vádolta meg szexuális zaklatással a filmcézárt.

Paz de la Puerta jelenlegi ügyvédje, Carrie Goldberg aggasztónak tartja a Weinstein elleni eljárás lassúságát.

Borítókép: MTI/EPA/Peter Foley

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!