Hazai pálya

2023.08.19. 17:10

Helytálltak a magyar versenyzők, de a legtöbben búcsúztak az atlétikai vb első napján

Tizenöt magyar versenyzőnek is szurkolhattunk a budapesti atlétikai világbajnokság nyitó napján. Nézzük, milyen eredményeket értek el a magyar atléták!

MW

Vindics-Tóth Lili a nõi 1500 méteres síkfutás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az időjárás miatt megcsúszott ugyan a program szombat reggel, de szerencsére a viharfelhők hamar elvonultak és koradélután már a napsütésé volt a főszerep, na meg sportolóké. 

A hazai közönség természetesen a magyarokra volt leginkább kíváncsi, szépen telítődtek is a Nemzeti Atlétikai Központ lelátói a különböző sportágak selejtezőire, előfutamaira.

Mint arról külön is beszámoltunk, a reggelről a vihar miatt délelőttre csúszó  20 km-es gyaloglás döntőjében Helebrandt Máté egyéni csúcsát megdöntve végzett a 23. helyen.

Döntőbe jutott a legnagyobb éremesélyesünk

A kalapácsvető Halász Bence bejutott a döntőbe a budapesti atlétikai világbajnokság nyitónapján.

A vb-bronzérmes és Eb-második versenyző az első csoportban első kísérletével túldobta a 77 méteres selejtező szintet, a kalapács 78,13 méternél ért földet. A szombathelyi nehézatlétának így többet nem kellett dobnia, már készülhet a vasárnapi fináléra, ahol a legjobb 12 folytathatja.
A kalapácsvetés másik két magyar indulója, Rába Dániel és Varga Donát kiesett a selejtező B csoportjában.

RÁBA Dániel
Rába Dániel a férfi kalapácsvetés selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Boros Bence továbbjutott a selejtezőből az esti előfutamba férfi 100 méteren, az esti előfutamból azonban már nem sikerült tovább lépnie.

A nyíregyházi sprinter az első futamban kapott helyet, melyből az első kettő jutott tovább helyezéssel a folytatásba. Boros gyakorlatilag végig a második pozícióban futott, és 10.70 másodperces idővel ezen a helyen is ért célba a guyanai Emanuel Archibald (10.27 mp) mögött.

Helytálltak a magyar versenyzők, de sokan kiestek a nyitó napon

Tóth Balázs a 35. helyen végzett a férfi súlylökés selejtezőjében, ezzel befejeződött számára a budapesti atlétikai világbajnokság.

A nyíregyházi versenyzőnek nem lehettek továbbjutási reményei, hiszen 18,87 méteres egyéni legjobbja a leggyengébb volt a mezőnyben, amelyből a legjobb 12 folytathatta a szombat esti fináléban.

A Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka négyes az országos csúcson több mint három másodpercet javítva a tizedik helyen végzett a 4x400 méteres vegyes váltóban a budapesti atlétikai világbajnokság szombati nyitónapján.

A fiatal, a vb-ken 2019-ben debütált számban a kettőből az első futamban kapott helyet a hazai staféta, melyről előzetesen azt biztosan lehetett tudni, hogy meg fogja dönteni a 3:17.42 perces országos rekordot, de az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy kiharcolja a fináléba jutást.
A két futamból az első három-három helyezett és a két legjobb időt elérő csapat jutott be az esti döntőbe.

Palkovits István bukott a 3000 méteres akadályfutásban, ám folytatta versenyét és végül 8:29.37 perccel futamában a hetedik helyen végzett, amivel nem jutott fináléba a budapesti atlétikai világbajnokság nyitónapján.

Az U23-as Európa-bajnok magyar futó a második futamban, többek között az olimpiai és vb-címvédő marokkói Szufian el-Bakkalival indult, az első öt jutott fináléba. Mivel az idővel továbbjutás lehetőségét eltörölte a nemzetközi szövetség, így várható volt, hogy a legjobbak nyugodt tempóban teljesítik majd a táv nagy részét és az utolsó körökben próbálják kiharcolni az első öt közé kerülést.

Vindics-Tóth Lili beállította egyéni csúcsát, ám a továbbjutásra nem volt esélye a női 1500 méter előfutamából.

A korábban 3000 méter akadályon versenyző magyar futó a szám toronymagas favoritjával, a világcsúcstartó kenyai Faith Kipyegonnal szerepelt egy futamban, az afrikai sztárral ellentétben azonban neki előzetesen sem volt igazán esélye az elődöntőbe kerülésre, melyhez az első hatban kellett végezni. Végül a 13. helyen ért célba. Összesítésben az 56 induló között a 49. helyet szerezte meg.

BÁNHIDI-FARKAS Petra
Bánhidi-Farkas Petra a női távolugrás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A távolugró Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diána is messze elmaradt legjobbjától, így a fináléba jutásra nem volt esélyük.

A nyáron egészen kiválóan szerepelt két magyar ugró előzetesen egyáltalán nem volt esélytelen a döntőre, mert bár idén produkált egyéni csúcsaik (Farkas 6,77 m, Lesti 6,75 m) elmarad a döntőbe kerüléshez kiírt 6,80 méteres selejtezős távolságtól, de az biztosra vehető volt, hogy a fináléhoz nem kell majd annyit ugrani. Bánhidi-Farkas Petra azonban az elsőre ugrott 6,37 méteres távolságon "ragadt", ezzel 27. lett, míg Lesti Diána az ugyancsak első kísérletére elért 6,25-tel a 31. helyen végzett.

A hétpróbázó Krizsán Xénia a 12., Nemes Rita pedig a 17. helyen áll az első nap után a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A fedett Eb-harmadik Krizsán 200 méteren az első, azaz a leglassabb futamba kapott besorolást, mivel idén még nem volt ezen a távon eredménye. A harmadik helyen ért célba 25.16 másodperccel, elmaradva 24.32-es egyéni csúcsától. Ebben a számban 872 pontot gyűjtött és összesítésben visszacsúszott a 12. helyre (3672 p). Nemes Rita a következő futamban 25.04 másodperccel ért célba, ami 883 pontot ért. A 33 éves többpróbázó 200-on idén futotta meg legjobbját, a 24.69 mp-et. Nemes a 17. helyen áll 3580 ponttal.

Szögi István 11. helyen ért célba futamában, így nem jutott tovább az elődöntőbe férfi 1500 méteren a budapesti atlétikai világbajnokság szombati versenynapján.

 Az SVSE középtávfutója a bombaerős mezőny harmadik előfutamában kapott helyet, melyben az első hat között kellett volna végeznie az elődöntőhöz. A magyar atléta a belső pályáról rajtolt, így a kezdés után az „ő nyakába zúdultak” a többiek. Szögi ennek ellenére jól tartotta magát és az első másfél körben a mezőny első felében helyezkedett. Innen aztán fokozatosan hátrébb szorult, az utolsó körre pedig egyértelmű hátrányba került a mezőny elejéhez képest. A 28 éves sportoló a hajrában mindent megpróbált, de az első hatra nem volt esélye és végül egyéni csúcsától kevesebb mint egy másodperccel elmaradva, 3:37:57 perces eredménnyel a 11. helyen ért célba.

A hármasugró Szenderffy Dániel kiesett a selejtezőben a budapesti atlétikai világbajnokság nyitónapján. 

A 24 éves magyar versenyző idén érte el 15,83 méteres egyéni csúcsát, de ezzel az egyetlen 16 méter alatti ugró volt a 37 fős mezőnyben. Így nem volt esélye, hogy a 17,15 méteres selejtező szint közelébe kerüljön. Szenderffy 15,18 méteres kezdés és egy érvénytelen kísérlet után harmadikra 15,38 métert ugrott és a 30. helyen fejezte be a vb-t.

A diszkoszvető Szikszai Róbert is a selejtezőben búcsúzott szombat este.

A 2013-ban junior Európa-bajnok magyar versenyző egyéni csúcsa 66,93 méter, ami jobb volt a 66,50-ben meghatározott selejtező szintnél. Idén azonban még csak 63,19 méterig jutott. A 28 éves magyar versenyző a kvalifikáció második csoportjában elsőre 60,64 métert dobott, majd két érvénytelen kísérlet következett. Ezzel a 30. helyen végzett.

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!