Olimpia

2021.08.06. 06:05

Adolf Balázs a címvédőt legyőzve elődöntős kenu egyesben 1000 méteren

A tokiói nyári olimpia kajak-kenu versenyeinek utolsó előtti versenynapján a szerepet kapó magyar egységek közül a férfi kenu egyes 1000 méteres távján szereplő Adolf Balázs szállította a legnagyobb durranást: a kétszeres olimpiai bajnok és címvédő Sebastian Brendelt maga mögött tartva egyből bejutott az elődöntőbe. A férfi kajak négyesünk viszont 250 méter után elengedte a közvetlen továbbjutást, ahogy a kenu egyesben induló másik magyar, Fejes Dániel is.

Fotó: Tumbász Hédi

 

ELŐFUTAMOK

A pénteki előfutamok során elsőként a Balla Virág, Takács Kincső női kenu kettes szállt vízre az érdekelt magyarok közül, és miután a két győri kenusnak az egyéni sprint nem sikerült – egyikük sem jutott a döntőbe –, most a párosban 500 méteren kifejezetten biztatóan lapátoltak az előfutamukban és fél távig vezetve végül az ukrán egység mögött a második helyen kerültek rögtön az elődöntőbe.

A férfi kenu egyesek 1000 méteres távján az első előfutamban induló Fejes Dánielről hamar kiderült, hogy elengedi az egyenes továbbjutást, s inkább a 4.35-kor kezdődő reményfutamban próbál majd érvényesülni: közel fél perc hátránnyal, hetedikként ért célba. Vele ellentétben viszont Adolf Balázs komolyan gondolta, hogy elcsípi az elődöntős szereplésre jogosító első két hely valamelyikét, s végig a többiektől ellépő első háromban haladt. A hajrában a szám kétszeres bajnoka, a német Sebastian Brendel támadását visszaverve a cseh Martin Fuksa mögött a második helyen szelte át a célvonalat.

Az 500 méteren címvédő, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összetételű női kajak négyes a várakozásoknak megfelelően futamgyőztesként került az elődöntőbe, mivel megelőzte a csak itt Tokióban negyedik – összességében pedig a hatodik – olimpiai bajnoki címének megszerzésére készülő Lisa Carrington fémjelezte új-zélandi hajót, amely másodikként persze szintén elődöntőbe jutott.

A férfiak kajak négyese hasonló távon már kevésbé sikerült hatásosan a mieinknek: a Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor összeállítású egység ugyan nem rajtolt rosszul, és fél távnál még a harmadik helyen állt, ám azt követően leálltak a fiúk, s végül az utolsó, ötödik helyen értek célba, így a reményfutamból küzdhetnek majd meg az elődöntőért. Várhatóan sikerrel teszik ezt, mert a reményfutamban induló hét egységből csak egy búcsúzik majd...

REMÉNYFUTAMOK

A párosban Adolf Balázzsal a 11. helyen végző Fejes reményfutamában viszonylag hamar kiderült, hogy nem lesz harcban a továbbjutást jelentő első két helyért, s végül az ötödik helyen ért célba, így számára véget ért az olimpiai szereplés.

A Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor összeállítású négyes a reményfutamában a rajt után azonnal az élmezőnyben találta magát, s végig remek tempót ment. A befutónál a mieink visszaverték a fehéroroszok támadását, s végül 12 századdal nyerve kerültek a szombati elődöntőbe. A papírformának megfelelően a reményfutamból Japán búcsúzott.

A mai elő- és reményfutamok után az elődöntőket és döntőket szombaton hajnalban rendezik.

KAJAK-KENU

ELŐFUTAMOK

2.30: női kenu kettes (C–2) 500 méter – 2 előfutam

Balla Virág, Takács Kincső (2. futam): másodikként elődöntős lett a magyar egység

2.44: férfi kenu egyes (C–1) 1000 méter – 5 előfutam

Fejes Dániel (1. futam): hatodik lett, a 4.35-kor kezdődő reményfutamban indul

Adolf Balázs (3. futam): második lett a futamában, elődöntős

3.30: női kajak négyes (K–4) 500 méter – 2 előfutam

Magyarország – Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra (1. futam): megnyerte a futamát, elődöntős

3.44: férfi kajak négyes (K–4) 500 méter – 2 előfutam

Magyarország – Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor (2. futam): futamában ötödik lett, az 5.12-kor induló reményfutamban indul

REMÉNYFUTAMOK

4.21: női kenu kettes (C–2) 500 méter – 2 reményfutam

4.35: férfi kenu egyes (C–1) 1000 méter – 3 reményfutam

Fejes Dániel (1. futam): az ötödik helyen ért célba, kiesett, a 28. fős mezőnyben a 20. helyen zárt.

5.05: női kajak négyes (K–4) 500 méter – reményfutam

5.12: férfi kajak négyes (K–4) 500 méter – reményfutam

Magyarország – Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor: a reményfutamot megnyerve elődöntős

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!