Közel-keleti konfliktus

2024.05.04. 08:14

A Hamász képviselői Kairóban tárgyalnak egy esetleges gázai tűzszünetről

Az izraeli–palesztin háború 211. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák járőröznek a Gázai övezet és Izrael határán

Forrás: MTI/AP

Fotó: Leo Correa

A Hamász képviselői Kairóban tárgyalnak egy esetleges gázai tűzszünetről

Komoly esély nyílt a tűzszünetre, ami csak akkor jöhet létre, ha Izrael elkötelezi magát a támadások leállítása mellett – olvasható a Mandiner cikkében.

A Hamász képviselői megérkeztek Kairóba, hogy további tárgyalásokat folytassanak egy esetleges gázai tűzszünetről 

– közölte a Hamász egyik tisztségviselője a Reutersszel. „A mai tárgyalásnak más eredményei lesznek, mint az eddigieknek. Számos ponton sikerült megállapodásra jutnunk, néhány pedig még hátravan” – állította egy névtelen forrás.

Halil al-Hajja, a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik legmagasabb rangú politikai tisztségviselője 
Fotó: Halil Hamra / Forrás: MTI/AP

Egy meg nem nevezett palesztin tisztviselő szintén óvatos optimizmusának adott hangot, úgy vélekedve, hogy

„a dolgok ezúttal jobbnak tűnnek, de hogy lesz-e megállapodás, az Izrael ehhez szükséges viselkedésétől függ.”

Antony Blinken: elfogadhatatlan károkkal járna a Rafah elleni izraeli offenzíva

Elfogadhatatlan károkkal járna a Rafah elleni izrali offenzíva – jelentette ki helyi idő szerint péntek este Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy Izrael egyelőre nem tett közzé tervet arról, miként szavatolná a civilek védelmét a művelet során.

Ilyen jellegű terv hiányában nem tudunk támogatni ilyen széleskörű katonai akciót Rafah ellen, a károk ugyanis meghaladnák az elfogadható mértéket

– szögezte le Blinken a McCain Intézet arizonai fórumán.   

BLINKEN, Antony
Antony Blinken amerikai külügyminiszter
Fotó: Evelyn Hockstein / Forrás: MTI/AP/Reuters pool

A Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ mentén lévő Rafahban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, de a harcok miatt az övezet többi részéből oda menekültekkel együtt már több mint 1,5 millióan zsúfolódnak össze a városban.   

Blinken aláhúzta: 

a tűzszünet immár csak az övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezeten múlik.   

„Meglátjuk, beleegyeznek-e a fegyvernyugvásba és a túszok elengedésébe” – jelentette ki.  

A tűzszünetről és az október elején Gázába hurcolt izraeli túszok elengedéséről zajló megbeszélések szombaton folytatódnak Egyiptomban.   

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy Izrael egyelőre semmiféle átfogó, a civilek védelmét garantáló tervet nem mutatott be Washingtonnak a tervezett művelettel kapcsolatban, bár, mint mondta, az offenzíváról többször egyeztettek, többek között Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is.   

„Biztosítani akarjuk, hogy a megbeszélések folytatódjanak, mert nagyon fontos a palesztin életek, az ártatlan életek védelme” – szögezte le.   

Mindeközben az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is aggodalmát fejezte ki az izraeli hadsereg esetleges rafahi szárazföldi művelete ellen, pénteki, az X-en közzétett üzenetében pedig „vérfürdőre” figyelmeztetett.   

A WHO kiemelte, hogy az övezetben lévő 36 kórháznak csupán 33 százaléka működőképes, hozzátéve, hogy hiány van személyzetből és alapvető orvosi felszerelésből is.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában