Karate

2024.04.27. 17:01

Négyszáznál is többen neveztek a félegyházi Kyokushin Karatebajnokságra – galériával

Negyedik alkalommal rendezték meg Kiskunfélegyházán a Városi Sportcsarnokban az Eisberg Kiskun Kupa Kyokushin Karatebajnokságot, amelyen utánpótlás, felnőtt, de még szenior korú kezdő versenyzők léptek szőnyegre.

Szentirmay Tamás

A program reggel formagyakorlatokkal kezdődött, majd következtek a küzdelmek. 

Utánpótlás, felnőtt, de még szenior korú versenyzők is szőnyegre léptek
Fotó: Szentirmay Tamás

Az ünnepélyes megnyitót tizenegy órakor tartották, ahol a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar dallamainak a hangjára vonultak fel a karatékák. Az ország hatvanegy egyesületének több mint négyszáz tagja képviseltette magát. Megnyitó beszédében Csányi József polgármester elmondta, hogy a Kiskunfélegyháza ebben az évben ünnepli várossá avatásának 250 éves évfordulóját. Reményét fejezte ki, hogy akik most a küzdenek a helyezésekért, azok között ott vannak a jövő bajnokai is, merten nagyon sok fiatal tehetséges sportoló érkezett Kiskunfélegyházára. Megköszönte a szerevezők munkáját, hogy a városba hozták ezt a jeles eseményt. 

Sensei Kurucz László 3 danos mestertől a kiskunfélegyházi Kyokushin Karate Egyesület vezetőedzője és a verseny főszervezője elmondta, hogy Kyokushin erőkarate, teljes erejű ütéseket és rúgásokat lehet alkalmazni. Fejre tizennyolc éves korig csak kontrolált rúgást lehet adni. Testre és combra viszont teljes erejű technikákat alkalmaznak.

– Utánpótlás korú kategóriának szántuk a versenyt, ezen belül a kezdők részére. A versenyzők körmérkőzést vívnak egymással, hogy minél több tapasztalathoz jussanak. Ez azt jelent, hogy két formagyakorlatot kellett elvégezni, amit pontoztak a bírók. A küzdelemben nem egyenes kiesési rendszert alkalmaztunk. Mindenki vívhatott három, négy mérkőzést. A küzdőidő két percig tartott. Mivel kezdőkről volt szó, az is előfordult, hogy döntetlenre végződött a mérkőzés. A legfiatalabb versenyzők nyolcévesek, de szeniorok is szőnyegre léptek. Hangsúlyozom, hogy kezdők, mert felnőtt korban is el lehet kezdeni a karatét. Hatvanegy klub négyszáznegyven versenyzője nevezett, és száz kategóriában hirdetünk eredményt. Azért készítettünk minél több kategóriát, hogy kedvezzünk a kezdőknek. A technikai felkészültség, az erő és az állóképesség határozta meg azt, hogy ki állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, mondta Kurucz László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában