lovassport

2018.05.30. 12:44

Hetvennégy fogat rajtol Mélykúton

Ismét nemzetközi fogathajtó versenynek és Magyar Derbynek ad otthont Mélykút. A tavalyi első nemzetközi verseny pozitív tapasztalatokkal zárult, ezért az idén május 31. és június 3. között ismét nemzetközi viadalt rendez a Mélykúti Lovasegyesület. A megmérettetésen öt ország hetvennégy fogata versenyez.

PN

A ballószögi Nyúl Katalin is ott lesz a hétvégi II. Nemzetközi Fogathajtó Versenyen és 55. Magyar Derbyn

Forrás: Media Equus

Több mint kétszáz lóval neveztek a magyar, görög, horvát, osztrák és szlovák hajtók a II. Nemzetközi Fogathajtó Verseny és 55. Magyar Derby-re. Csütörtökön és pénteken díjhajtás, szombaton maratonhajtás, vasárnap akadályhajtás lesz a versenyprogramban Mélykúton, amely a magyar és a Bács-Kiskun megyei fogathajtás egyik bölcsője. Korábban innen indult Abonyi Imre és Muity Ferenc fogathajtó pályafutása is. Utóbbi hajtó csapatvilágbajnoki aranyérmes, egyéni világbajnoki- és Európa-bajnoki bronzérmes volt.

A Mélykúti Lovasegyesületnek jelenleg is van aktívan versenyző fogathajtója, Kiss Róbert, aki a Mélykúti Lovasegyesület tagjaival öt évvel ezelőtt határozta el, hogy nemzetközi versenyt rendeznek.

– Négy éven belül sikerült megvalósítani az elképzelésünket. Az első évünkben egy nagyon jó díjhajtó- és akadályhajtó pályát, a második évben hat új maratonakadályt, a következő évben pedig egy vizes akadályt építettünk, így minden adott volt a tavalyi nemzetközi fogathajtó verseny megrendezéséhez – emlékezett vissza Kiss Róbert, hozzátéve, hogy tavaly a többszörös világbajnok Lázár Vilmos és Lázár Zoltán, valamint Hölle Martin, ifj. Nagy Tibor és Hódi Károly is indult a nemzetközi mezőnyben.

– A verseny előkészületei jól haladnak, felkészültek a szervezők – értékelt az előzetes pályabejárás után Ladányi Kovács Zoltán. A FEI technikai kiküldöttje, a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség elnöke szerint a mélykúti magas színvonalú verseny, Magyarország egyik legjobb fogathajtó helyszínévé kezd válni.

A ballószögi Nyúl Katalin is ott lesz a hétvégi II. Nemzetközi Fogathajtó Versenyen és 55. Magyar Derbyn
Fotó: Media Equus

– Az állatvédelmi feltételeknek maximálisan megfelel a lovaspálya, a nemzetközi szintnek megfelelően alakították ki már tavaly, idén csak apró finomításokkal és Fintha Gábor nemzetközi pályaépítő speciális trükkjeivel kell megnehezíteni a hét akadályból álló maratonpályát. A centerpálya pedig kiválóan alkalmas a díjhajtás és az akadályhajtás megrendezésére – mondta Ladányi Kovács Zoltán a nemzetközi versenyről, melyen a versenybíróság elnöke a holland Jaap Boom, tagjai Marie de Ronde Oudemns és Dr. Fejér Barna lesznek.

A magyar indulók között pedig ott lesz többek között Demkó Zsolt, Nyúl Katalin, ifj. Galbács Ferenc, Hódi Károly, Kákonyi Norbert, Kiss Róbert, Nyúl Zoltán, ifj. Simon József, Bárdos Attila, Móró Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában