Köztéri alkotás

2024.05.03. 13:32

Felavatták Szabó Áron Halak című szobrát Kiskunhalason – galériával, videóval

Újabb köztéri alkotással gazdagodott Kiskunhalas főtere. Szabó Áron szobrászművész hal kompozícióból álló installációját avatták fel péntek délelőtt a Bethlen Gábor téren.

Pozsgai Ákos

Másfél évvel ezelőtt vetődött fel a gondolat, hogy egy újabb turisztikai látványosságként is szolgáló művészeti alkotással színesítik a város főterét, ezután kérte fel a város vezetése Szabó Áron szobrászművészt az installáció elkészítésére.

Szabó Áron, szoboravatás
Szabó Áron szobrászművész alkotását láthatjuk Kiskunhalas főterén
Fotó: Pozsgai Ákos

A művész neve nem ismeretlen Kiskunhalason, a városban korábbi két alkotása is látható – emlékeztetett Fülöp Róbert polgármester az ünnepélyes átadón, aki egyik kezdeményezője volt a mű létrejöttének. Szabó Áron munkáját dicséri a „Tapintható láthatatlan” alkotás az Új-Szandec sétány elején, valamint a kuláküldözések emlékére elhelyezett dombormű a Városháza utcában.

A megbízás egy olyan alkotásra szólt, amely könnyed témájú, mindenki számára hozzáférhető, szerethető legyen és alkalmas arra, hogy a halasiak és a városba látogatók is szívesen fotózkodjanak vele, mindemellett a helyi identitást erősítő legyen és jelenítse meg a várost.

– Elsősorban az állatvilág szerepelt a terveim között, így kézenfekvő volt, hogy a halra esett a választás, amely egyben a város címerében szereplő jelkép is – mondta el az ünnepélyes leleplezés után Szabó Áron szobrászművész az újságíróknak.

Az alkotás két halat ábrázol, az egyik éppen kibukkan a felszínből, a másik éppen eltűnik alatta. A Halak című szobor installációt a városházának a Bethlen Gábor tér felőli oldalán, a városi filmszínház előtt található lépcsősoron helyezték el. A szobor két hónap alatt, egy régi, ókori technikával, viaszveszejtéses eljárással készült el, anyaga bronz öntvény, így időtálló, nem rongálható, biztonságos és idővel szépen patinássá válik majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában