Nébih

2024.05.17. 20:05

Szombattól Bács-Kiskunban is megszűnik a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

Baon.hu

Tájékoztatásuk szerint a lehullott csapadék elérte az erdő avarszintjét, valamint az éghető könnyű biomassza olyannyira átnedvesedett, hogy az már nem okoz tűzveszélyt.  

tűzgyújtás, tűz
Szombattól megszűnik a tűzgyújtási tilalom
Fotó: Illusztráció/MW-archív

Az időjárási előrejelzés alapján a következő napokban is borult, hűvös idő várható, esetenként záporokkal. A csapadék és az alacsony hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is – olvasható a közleményben.     

Mint írták, a Nébih – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésével –május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszünteti a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat, vagyis szombattól nem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.     

A hatóság ugyanakkor felhívta azonban a figyelmet, hogy tüzet rakni erdőterületen a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak szélcsendes időben, a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken lehet. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és annak biztonságos oltásáról minden esetben kötelező gondoskodni.     

A tűzgyújtási szabályokról a erdotuz.hu honlapon tájékozódhatnak – áll a közleményben.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában