Mélykút

2024.05.13. 16:56

A közösségi összefogást példázza a Júdásfa Fesztivál – galériával

Harmadik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén Mélykúton a Júdásfa Fesztivált, kakasfőző versennyel, gyermekprogramokkal, koncertekkel és táncházzal várták a szervezők az érdeklődőket a két nap során. Az esemény arról a júdásfáról kapta a nevét, amely a közel ötezer lelkes dél-alföldi kisváros mértani középpontjában áll több mint kétszázötven éve, a Szent Joachim templom mellett.

Pozsgai Ákos

Voltak, akik már kora reggel, harangszóra a templom előtti téren voltak, hogy biztosan megfőjön a kakas, mások csak később, az étkezésre érkeztek. – Tavaly huszonnyolc, idén azonban már negyven asztalnál főzték bográcsban a finom kakaspörköltet – emlékeztetett Kovács Tamás polgármester a Júdásfa Fesztivált megnyitó beszédében.  

Júdásfa Fesztivál, kakaspörkölt főzés
Kakaspörköltet főztek a Júdásfa Fesztiválon
Fotó: Pozsgai Ákos

Kiemelte, hogy a fesztivál egy olyan összefogásból jött létre és mára olyan összekovácsoló erővé vált, ami az egész közösséget előre tudja mozdítani. – Nem titkolt vágyunk és szándékunk, hogy a hamarosan átadásra kerülő új művelődési és sportközponttal sem csak településünket, hanem a térséget szeretnék kiszolgálni, úgy sport, mint kulturális téren – mondta a városvezető.

A Júdásfa Fesztivál összehozza a város lakóit

Bolvári János plébános is azt hangsúlyozta köszöntőjében, a Júdásfa Fesztiválnak is az a lényege, hogy minél több ember összejöjjön, „együtt ünnepeljenek, örömben, szeretetben oda figyelve egymásra.”

Berta László, a helyi katolikus egyházközség tagja felidézte, hogy a fesztivál ötlete néhány éve egy konyhai beszélgetés során vetődött fel az után, hogy 2020-ban kiérdemelte az Év fája kitüntető címet a templom mellett álló júdásfa. – Meg kell ünnepelni minden évben, hogy van a településnek egy olyan fája, amely közösséget teremtett maga körül – fogalmazott, kiemelve, hogy a fesztivál szervezőinek is az a célja, hogy egy olyan rendezvény legyen Mélykúton, ami a közösséget építi, összehozza a város lakóit.  Azt kívánta, hogy minél többen vegyenek részt ebben a közösségben és tegyenek érte.

A fesztiválon gyermekprogramokkal, koncertekkel és táncházzal várták az érdeklődőket, a plébánia udvarárán gyermekeknek játszóház és színházi előadás is volt számukra, este pedig táncházak tartottak a fiataloknak.

Rekord mennyiségű szavazat érkezett az Év fája versenyen

A Év fája versenyen 2020-ban 38 jelölt indult, a szakmai zsűri választotta ki a 10 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta ki kedvencét. Abban az évben a korábbiakhoz képest rekord mennyiségű, 20 ezer 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt.

Az online szavazáson 5091 szavazattal a mélykúti júdásfa nyerte el az Év fája címet. A fát valószínűleg a vajdasági Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán az 1760-70-es években. A néphit szerint a júdásfa virágai „Krisztus Urunk vérét” szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában