Munkaügyi központ

2024.05.10. 13:34

A kecskeméti állásbörze kiállítói széles skálát öleltek fel – galériával, videóval

A munkaügyi központ tereiben 23 kiállító jelent meg standjával, közülük 19 volt munkáltató, a többiek munkaerő-közvetítő, hivatal, valamint a Neumann János Egyetem és a Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC). A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya által megrendezett pénteki állásbörze immár 28. alkalommal kínált találkozási lehetőséget a munkáltatóknak és munkavállalóknak.

Horváth Péter

Az állásbörze kínálata jól tükrözte a térség gazdasági struktúráját: hét ipari-járműipari, hat élelmiszeripari cég, három rendvédelmi szervezet, egy ruhaipari cég, illetve logisztikai és szállodaipari vállalkozás is kiállított, valamint jelen volt a nyugdíjasok munkaerőpiaci reintegrációját segítő CédrusNet is, így összesen 53 munkakörben kínáltak ennél is több pozíciót a jelenlévők. Többségében középfokú végzettséget, illetve betanítást igénylő munkakörök szerepeltek az állásbörzén, de négy diplomás álláshelyet is hoztak a kiállítók. 

állásbörze, munkaerőpiac, szakképzés
A kecskeméti állásbörze kiállítói széles skálát öleltek fel
Fotó: Bús Csaba

Az állásbörze a dinamikus munkaerő-növekedés miatt is fontos

Gaál József alpolgármester, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy csupán helyhiány miatt nem volt ennél is több kiállító. Emlékeztetett, hogy több ezerre nőhet a nyitott pozíciók száma a járásban, hiszen jelenleg is számos új gyár épül Kecskeméten. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy aki ma munkát keres Kecskeméten, az bizonyára talál is.

Gaál József elmondta: jelenleg 3000 álláskereső van a Kecskeméti járásban, a vármegyében pedig 10 ezer fő, és mindenki megtalálhatná a maga munkahelyét, ha találkozhat a kereslet a kínálattal.

Az alpolgámester arra bátorította a résztvevőket, hogy ha a jelenlegi végzettségük nem piacképes, akkor új képesítést szerezzenek a felnőttképzés keretében. Kitért arra is, hogy a szakképzés nagyon sikeres Kecskeméten: a Szakma Sztár országos döntőjében a  KSZC diákjai 10 dobogós helyezést értek el, ami országosan a harmadik legjobb eredmény.

Cseh Tamás hivatalvezető elmondta, hogy dinamikus munkaerő-növekedést tapasztalnak, ezért tartják fontosnak az állásbörze megszervezését. Elmondta, hogy új kiállító a Szentkirályi Magyarország, a Szimikron Kft., a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a CédrusNet. A hivatalvezető bejelentette, hogy ősztől a járási hivataloknál munkaerőpiaci képzés indul.

Ignácz Bence, a KSZC főigazgatója kiemelte, hogy a munkaerőpiacon értékes képzettség birtokában a leendő munkavállaló jobb alkupozícióba kerül. Felhívta a figyelmet arra, hogy az élethosszig tartó tanulás lehetőségét is érdemes megfontolni a munkavállalóknak. Emlékeztetett arra, hogy az állam harmadik éve lehetőséget biztosít arra, hogy két szakmát ingyenesen elsajátíthat mindenki a felnőttképzés keretében.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában