Névadó

2024.04.28. 17:38

Tomori Pálról nevezték el a Kalocsa–Paks új Duna-hidat

Az újonnan épülő Kalocsa–Paks Duna-híd műszaki átadására még május végéig várni kell, és a hídhoz vezető utak építési munkálatai is a Duna mindkét oldalán folyamatban vannak, azonban a hídnak már hivatalosan nevet adtak.

Zsiga Ferenc

 

Forrás: magyarepitok.hu

A fiatal helyi építészmérnökök alapította, a város közéletében mind aktívabban résztvevő Kalocsai Építészeti, Értékvédelmi, Urbanisztikai Társaság (k.arc) civil szakmai közösségként Lázár János építési és közlekedési miniszternél indokolással ellátva a múlt év októberében kezdeményezte, hogy a várakozások szerint a város és a térség jövőbeni fejlődését jelentősen befolyásoló Kalocsa–Paks Duna-hidat Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, a mohácsi csata magyar seregfővezéréről nevezzék el. A kezdeményezés immár hivatalosan is meghallgatásra talált.

– Múlt év szeptemberben indítottuk el online kampányunkat, melynek célja az volt, hogy a hamarosan átadásra kerülő új Duna-híd Tomori Pál nevét viselje. Igyekeztünk a kalocsai közönség mellett a városban közismert, köztiszteletnek örvendő személyiségeket közvetlenül is megszólítani. Megkeresésünkre elsőként dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora válaszolt, aki azt írta: „Főiskolánk már 20 éve (jelenleg is) Tomori Pá nevét viseli. Így célkitűzéseikkel egyetértve a legmesszemenőkig támogatom a név kiválasztását.” A névválasztást a kalocsai közönség a karckalocsa.hu online felületünkön több mint kettőezer lájkkal támogatta. Ilyen előzmények után nagy örömmel fogadtuk, hogy a múlt év októberében benyújtott előterjesztésünket a hivatalos értesítés szerint Lázár János miniszter is elfogadta, a híd a Google-térképén már az új nevével, Kalocsa–Paks Duna-híd (Tomori Pál-híd) szerepel – mondta el a kalocsai származású Horváth Bálint építészmérnök, a k.arc alapítója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában