Beruházás

2024.04.30. 19:50

Végéhez közeledik a Tompa-Kelebia összekötő út felújítása – galériával

Közúton 4 kilométerrel kerül közelebb egymáshoz a két szomszédos település, egy korábban csak menekülőútként használt, részben földes úton megépült új szakasszal, részben pedig egy jócskán elhasználódott köves út felújításával.

Pozsgai Ákos

A beruházás első üteme 2019 nyarára készült el, több mint 1,4 kilométer hosszan épült új kövesút Kelebia északi oldalán, a Tompára vezető földes út helyén a Vidékfejlesztési Program keretében.

út, felújítás, beruházás
Végéhez közeledik a Tompa-Kelebia összekötő út felújítása
Fotó: Pozsgai Ákos

Az útfelújítás folytatásaként néhány hete ismét munkagépek vonultak fel a területen és a Tompáig hátralévő, mára jócskán elhasználódott kövesút felújításához fogtak hozzá a kivitelező cég munkatársai.

A tompai önkormányzat összesen 220 millió forintot nyert szintén a Vidékfejlesztési Program keretében, a lefolytatott közbeszerzési pályázat eredményhirdetését követően tavaly decemberben írta alá Véh László, Tompa polgármestere az útépítéssel megbízott tompai KER-EX 94 Kft. képviselőjével a beruházási szerződést.

Egészen Tompáig, mintegy 2,3 kilométer hosszan újult meg az útszakasz, teljesen új, kétrétegű aszfaltburkolatot kapott a régi útfelület, a munkálatok során mindkét oldalon kiszélesítették a padkát és, ahol szükséges volt, kiépítették a vízelvezetőket. A felújítási munkálatokkal ezekben a napokban készül el a kivitelező cég, így összesen közel 4 kilométer hosszan, néhány méter híján a két települést összekötő szakaszon út épült.

A fennmaradó részen, a vasútépítési munkálatok miatt csak a vasútfejlesztési munkálatok befejeztével épülhet meg az új út, azonban így is, közúton mintegy 4 kilométerrel került közelebb egymáshoz a két település.   

– Nagyon sokan használták korábban is és ez után még többen fognak közlekedni erre, amíg a határra vezető 53-as főúton forgalmi helyzet nem fog rendeződni hosszú távon. Kelebiáról sokan járnak be tompára, a közeli településekre, valamint Kiskunhalasra dolgozni, a déli tárforgalom miatt azonban gyakran torlódnak fel a kamionok a határra vezető oldalon, ami jelentősen lassítja a forgalmat – mondta lapunknak Véh László. A városvezető bízik abban, hogy a tervezett határátkelő bővítés, valamint az M9-es úthoz közvetlen csatlakozó útszakasz elviszi a közúti forgalom nagy részét a településről és a közeli 53-as főútról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában