Rendezvény

2024.05.21. 20:30

Fennállásának 20 éves évfordulóját ünnepelte a Dunatáj Fotókör

Fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget és fotókiállítást a Kalocsa és környéke fotósait tömörítő Dunatáj Fotókör a napokban a közművelődési központ Kamaratermében.

Zsiga Ferenc

A fotográfusokat elsőként Simon Zoltán köszöntötte. Az alpolgármester visszaemlékezett a fotókör elmúlt két évtizedére, majd az önkormányzat nevében elismerését fejezte a Dunatáj Fotókör közösségének a város kulturális életében betöltött szerepéért.

Dunatáj Fotókör, ünnepség, évforduló
Fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget és fotókiállítást a Kalocsa és környéke fotósait tömörítő Dunatáj Fotókör
Fotó: Zsiga Ferenc

Péjó Zoltán elnök az elmúlt két évtized főbb állomásainak felidézése mellett megemlékezett az alapítókról, a fotókör meghatározó alakjairól. Közülük azokról is, akik már nem lehetnek közöttük. A húsz év nagy pillanatait fölelevenítő megemlékezést vetített képek színesítették. 

A Dunatáj Fotókör kiállítással is ünnepelt

A 20 éves jubileum alkalmából, a Dunatáj Fotókör alkotóinak munkáiból 20 év 35 hangulat címmel nyílt kiállítást Lakatos György fagott művész, Kalocsa város díszpolgára nyitotta meg. A művész a beszédét rövid, fagottra írt darabok előadásával szakította meg, a zeneszámokat zongorán Csupor Balázs tanár kísérte. Az esemény alkalom volt arra is, hogy a fotókör alkalomra kiírt szelfifotó-pályázatában eredményt hirdessenek. A pályázaton az első helyezett Kun Anita, a második Hargitai László, a harmadik Pribanics Dániel lett.

A díjak átvétele után a Kalocsa Kamarakórus három dallal köszöntötte az ünneplőket, majd a Kalocsai Református Kórus egyházi kórusművekből összeállított blokkja következett. A zeneszámok alatt a Dunatáj Fotókör tagjainak képeiből válogatott, a zeneművek témájához, hangulatához illeszkedő kisfilmet vetítettek.

Tevékeny évek vannak mögöttük

A Dunatáj Fotókör 20 évvel ezelőtti klubalapítási céljai között szerepelt a Kalocsán és térségében tevékenykedő fotósok egységbe szervezése, az egyéni fotózási látásmódok és technikák fejlesztése, pályázatokon való szereplés, a helyi események, épületek, tájak és emberek megörökítése, valamint az alkotások kiállításokon való bemutatása. A Dunatáj Fotókör teljes jogú tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének. Csoportos kiállításokat rendeztek Brüsszelben, Budapesten, Kecskeméten, Szekszárdon, Baján, Pakson, Kecelen, Soltvadkerten, Orosházán, Kalocsán és a járás több településén.

 2013-ban kiérdemelték az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja díjat, melyet a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége ítél oda minden évben. Nagyon sok kiadvány megjelentetését, illusztrálását segítették az elmúlt években fotóikkal. Az idei esztendőben nyolcadik alkalommal szervezik meg ingyenesen háromhetes fotótanfolyamukat, amely a fotózás iránt érdeklődő amatőrök tudását hivatott magasabb szintre emelni. Így az ő képeik szerepeltek a Paksi Atomerőmű naptárában, a Dusnokot bemutató könyvben, legutóbb pedig a „Kalocsa virágoskertje kiadványsorozatban is. Az egyesület alapító tagja a több művészeti ágat összefogó Kalocsai Kortárs Művészeti Klubnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában