Rezét gőzös

2024.04.30. 20:00

Éledő Gemenc: Ökoturisztikai majálisra hívogatják az érdeklődőket Baján

Programkavalkáddal várják a természet rajongóit.

Márton Anna

A Rezét gőzös újra szolgálatba áll május 1-jén téli pihenése után, hogy már a nyári menetrend szerint továbbítsa a szerelvényeket Pörböly és Malomtelelő között a Gemenci Állami Erdei Vasúton. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja ezen a napon a kisvasút mellett élményadó programkavalkáddal várja a természet rajongóit Pörbölyön. A kutya-ember legendás barátságát bemutató új tárlat megnyitása mellett, az interaktív állandó kiállítások és az újból megnyíló Méhészeti Gyűjtemény is várja a látogatókat. Mindemellett solymászbemutatón, lovas fogatozáson, kézműves foglalkozásokon, gemenci ügyességi játékokon, vasúttörténeti kiállításon is részt vehetnek az érdeklődők. Az egész napos rendezvényen meleg ételre vágyók számára gasztronómiai csemegével is – szarvas pörkölt csipetkével, savanyúsággal és meggyes pitével – kedveskednek a szervezők. 

Rezét, gőzös, Gemenc Zrt
A Rezét gőzös újra szolgálatban
Fotó: Fotó Baricz Árpád Gemenc Zrt.

Egy legendás gemenci barátságnak állít emléket a Gemenc Kincsei kiállítás új tablója a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központban Pörbölyön. Vitéz Beöthy-Zsigmond László huszár ezredes és Wartho nevű kutyájának története mögött felsejlik a múlt század viharos történelme is. A tabló leleplezésekor édesapja emlékét Beöthy Mária, a történelmi korszakot Topor István hadtörténész idézi fel 11 órakor.

Idén először áll szolgálatba Rezét gőzös

 A vonatokon a rendezvény karszalagjával lehet utazni, nem kell külön menetjegyet váltani. Az erdőt lovasfogattal is bejárhatjuk. Ritkán adódik rá alkalom, különleges élmény lovasfogattal kirándulni az ártéri erdőben. A közel egy órás körökre a jegypénztárban lehet jelentkezni és jegyet váltani. A Légiparádé, Lóki György solymász és ügyes madarainak látványos műsora 11-től és 13 órától csodálható meg. Kiállítások, játék, szórakozás, helyi kézművestermékek vására várja egész nap a közönséget. 

Újra megtekinthető a méhészeti gyűjtemény

Hosszú szünetet követően újra látogatható a kiállítás, ahol az üvegfalú kaptárukban élő méhcsaládok dolgozói már szorgosan készülnek május elsejére. A Méhészeti Gyűjteményhez az erdei vasútról Nagyrezét megállónál kell leszállni, innen egy rövid gyalogösvény vezet az épülethez. Az erdei iskola éttermében pörbölyi szarvaspörköltet készítenek csipetkével. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában