Előadás

2024.04.15. 19:40

Jótékonysági gálát tartottak a szabadszállási Ezüst Kopogók – galéria

Jótékonysági estet szervezett a szabadszállási Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület. A műsorban a legkisebbektől a legnagyobbakig valamennyi táncos színpadra lépett.

Gulyás Sándor

Jótékonysági műsor kicsit más volt a megszokott gáláktól. Az előadás egy XIX. század közepén játszódó történetre épült. A szépen felépített egyes műsorblokkoknak köszönhetően a nézők ízelítőt kaptak abból, hogyan éltek az akkori kor gyermekei és fiataljai, miként alakultak a párkapcsolatok, az ismerkedéstől kezdve egészen az esküvőig.

Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület, jótékonyság, előadás
Kicsik és nagyok is felléptek a jótékonysági műsoron
Fotó: Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület

– A valaha Szabadszálláson élt Annuska és Tamáska történetével ismertettük meg a nézőket. Tamáska egy faluszéli szegényember fiacskája volt. Huncut kis legényke, nem igazán szeretett dolgozni. A nagy semmitevés közepette pillantotta meg a szomszéd birtokos, gyönyörű aranyhajú kisleányát. Tamáska és Annuska nagyon jó barátságba kerültek, mindenhova együtt jártak, de szívesen játszottak a többi szabadszállási gyerekkel is a tehénjáráson, a kanális partján, ahová jártak a lányok, asszonyok is mosni és a legények halat fogni. Annuskából gyönyörű lányka Tamáskából szépszál daliás legény cseperedett. A barátságból pedig szerelem fakadt. Tamást besorozták a huszárok közé, ahol belehabarodott a hadnagy lányába. A félrelépésre hamarosan fény derült, a kikosarazott ifjú borba próbálta folytatni bánatát. Az italtól megrészegült legény a börtönben kötött ki. Végül a leány megenyhült, a szerelmesek megfogadták egymásnak, hogy a katonaidő letelte után örökre összekötik életüket és a lagzit Szabadszálláson tartják meg a mulatságok idején. Ezt a történetet tolmácsolták a picikopogók játékfűzéssel, a kiskpogók bogyiszlói, rábaközi, a nagykopogók nyírségi, a felnőttek kiskunsági, bődi, szatmári táncokat segítségül hívva – mondta el a baon.hu érdeklődésére Hofmaiszter Anikó művészeti vezető.

A jótékonysági rendezvény bevételét a táncosok nyári táborozására fordítják. A műsor végén Holczmann Mihály, az egyesületi elnöke köszönte meg az közönségnek az adományokat, a Varga családnak a pogácsa és ásványvíz felajánlást, HofmaiszterAnikónak a néptáncosok felkészítését a színvonalas műsor összeállítását. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában