Baon podcast

2024.01.24. 06:50

Dr. Mészáros János: Az egynapos sebészet új és jó ellátási forma – podcast

Dr. Mészáros János, az egészségügyi szakmai kollégium egynapos sebészet tagozatának elnöke volt a Rádió1 Gong Téma műsorának vendége. Szólt az újonnan létrejött tagozat feladatáról és a kecskeméti egynapos sebészetről.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Mészáros János, az egészségügyi szakmai kollégium egynapos sebészet tagozatának elnöke

Fotó: Beküldött fotó

Dr. Mészáros János elmondta: az egészségügyi szakmai kollégium egy javaslattevő, véleményező és tanácsadó testület, melynek 64 tagozata van, azaz 64 szakma képviselteti magát. 2023. december 21-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a miniszteri rendelet, mely az egynapos sebészet tagozatát létrehozta és miniszter felkérésére, államtitkári közvetítéssel kérték fel őt az egynapos sebészeti tagozat elnöki posztjára.

Fontos feladatként, nagy kihívásként tekint az elnöki munkára. A szakmai kollégiumon belül a tagozatok a miniszternek a legmagasabb szintű jogszabályban definiált javaslattevő, véleményező tanácsadó testülete. Nemcsak a szakmát képviselik, és nemcsak a szakmával kapcsolatos feladatokat látják el, hanem túl ezen a miniszter által egészségügyi szakmapolitikai finanszírozási, illetve a szakmát érintő egyéb más kérdésekben is véleményt nyilváníthatnak. A jövőben az egynapos sebészet is egyenrangú félként formálhat véleményt a többi szakma mellett, mint például a belgyógyászat, sebészet vagy éppen a traumatológia.

Dr. Mészáros János általános orvosként végzett a szegedi tudományegyetemen, utána sebészetből szakvizsgázott. Az egynapos sebészeti tagozat elnöki kinevezése előtt egy szakmai szervezetben aktívan részt vett, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaságban. 

Dr. Mészáros János kitért az egynapos sebészet előnyeire. Meggyőződése, hogy ha a tengerentúlon meglévő ellátási formákat, illetve Nyugat-Európában egyre inkább hódító egynaposan ellátási formákat tekintjük, akkor a világtól hazánk sem maradhat le. Ezen ellátási forma feltételrendszere Magyarországon adott, mind eszközök, mind jól képzett orvosok terén.

Ez egy új és jó ellátási forma. Míg korábban többnapos kórházi bent fekvéssel kellett szembenézni annak, akinek például sérv-, visszér-, vagy epehólyag műtétre volt szüksége. 

Most már lehetőség van arra, hogy a minimál invazív sebészeti eljárásokat hajtsanak végre. 

Az orvostechnika olyan nagy mértékben fejlődött, hogy pácienseket olyan kis mértékű megterheléssel műtik meg, mely lehetővé teszi, hogy 24 órán belül otthonukba távozhassanak. Az egynapos sebészeten a beteg ugyanazt a szakmai- és egészségnyeresség szempontjából fontos végeredményt kapja, mint a korábbi többnapos ellátás mellett a kórházban fekve.

Ezen ellátási forma jó a betegnek, jó az intézménynek és jó a finanszírozónak. Olyan minimál invazív eljárásokkal műtenek a komoly szakmai tapasztalattal rendelkező orvosok, ahol a betegbiztonság mindenek felett áll. Ezek a beavatkozások előre tervezettek, előre kivizsgált betegeken és kész műtéti rend alapján történnek meg.

Kecskeméten, az egynapos sebészet különálló épületben működik, melyet tavaly adtak át. Az egynapos sebészeten belül olyan szakmai területek vannak, mint fül-orr-gégészet, traumatológia, idegsebészet, általános sebészet és a különböző klinikai beavatkozásoknál invazív kardiológiai beavatkozások, kisebb bőrsebészeti beavatkozások. Az egynapos sebészet nem új szakma, de mint új ellátási forma került arra a szakmai szintre, ami a tagozat létrejöttével jogszabályi szinten is megtestesült. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában