Sajtótájékoztató

2024.03.26. 19:44

Fórum Jánoshalmán: a magyar kormányra számíthatnak a gazdák – galériával

Brüsszelben továbbra is azon dolgoznak, hogy ellehetetlenítsék Európa agráriumát, és helyette az Ukrajnában működő globális nagyvállalatoknak akarnak kedvezni – jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke Jánoshalmán egy gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón.

Pozsgai Ákos

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége országszerte hetven helyszínen tart szakmai fórumot az uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP), különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra.

Jakab István, magosz, gazdafórum
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke
Fotó: Pozsgai Ákos

Bács-Kiskun vármegyében három helyszínen, Kalocsán, Kerekegyházán és Jánoshalmán szerveztek hasonló fórumokat, hogy a gazdákat tájékoztassák a naprakész fontos információkról, a várható fejlesztésekről, a közös agrárpolitika változásairól és az induló vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatos, különös tekintettel a gazdaságátadási pályázatokkal kapcsolatos információkról.

– Eseménydús időszak áll a gazdák mögött, volt két covidos év, egy aszályos év, nehezítette a gazdák életét a folyamatosan emelkedő inputárak, a gabonapiaci helyzet és a hibás európai uniós döntések sorozata, amelyek egyre élhetetlenebbé teszik a gazdálkodók életét. A magyar gazdaember és érdekképviselete azonban továbbra is csak egyet akar, jó minőségű egészséges magyar élelmiszert termelni és ezzel ellátni a lakosságot. Ebben a kamara és a MAGOSZ minden segítséget meg fog adni, kiemelt célunk, hogy élhetővé tegyük a gazdák számára a jogszabályi rendszert és a gazdálkodást segítsük – mondta Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnöke a gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón.

Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésért felelős kormánybiztosa, a térség egyéni országgyűlési képviselője a gyümölcstermesztőket ért tavaszi fagykárról beszélt a sajtótájékoztatón.

– Bács-Kiskun, Baranya, Tolna és Somogy vármegyében jelentős pusztítást végzett a hírek szerint a betörő mínusz 3 és 6 fokos hideg, ami a virágba boruló gyümölcsfákban úgy néz ki, hogy jelentős kárt okozott 

– emelte ki a képviselő, aki arra biztatta a gyümölcstermelő és állattartó gazdákat, hogy a hamarosan megjelenő pályázatokon minél többen induljanak, mert Bács-Kiskunból eddig nem sok gazdálkodó pályázott.

– A pályázatokkal olyan lehetőséget kínál a kormányzat, amivel helyre tudják hozni az egyensúlyt, amit az európai uniós csatlakozás óta szenvednek el a magyar gazdák, hisz Magyarországon nagyon sokan abbahagyták a kertészeti áruknak a termelését. Gyakorlatilag egy lábon áll a magyar mezőgazdaság, a növénytermesztők viszik a hátukon, az állattenyésztés folyamatos válságban van, az európai és világpiaci tendenciákat nem mi szabjuk meg. Nem beszélve arról, hogy szeretnék az európai unió piacán kívül látni, az ukrán, ellenőrizetlen minőségű, jellemzően amerikai génmódosított alapanyagból előállított gabonaféléket, ami elveszi az uniós gazdák piacait – tette hozzá a politikus.

Jakab István, a Magosz elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Európa-szerte elégedetlenek a gazdák az EU agrárpolitikájával, az esztelen döntésekkel ellehetetlenítik az uniós termelőket és a gazdákat. – A magyar gazdák azonban számíthatnak a magyar kormányra és hazai  agrár érdekképviseletekre, segítik őket, míg Brüsszelben továbbra is azon dolgoznak, hogy ellehetetlenítsék Európa agráriumát, és helyette az Ukrajnában működő globális nagyvállalatoknak akarnak kedvezni, de összefogva megvédjük a magyar gazdák érdekeit – jelentette ki a MAGOSZ elnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!