Kecskemét

2024.04.27. 08:48

Katona József ügyészi munkásságáról hallhattak az érdeklődők – galériával

Kétszáz éves történetek a régi Kecskemétről - Bűnügyek és büntetések Katona József hivatali éveiből címmel tartott előadást Székelyné Kőrösi Ilona, történész, etnográfus a Hírös Agórában április 26-án, pénteken délután.

Lizik-Varga Katalin

Az alkalmon többek között Katona József jogász munkásságáról hallhattak a jelenlévők.

IMG_5820
Katona József hivatali éveiből címmel tartott előadást Székelyné Kőrösi Ilona
Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Bánk bán-ról, Katona József irodalmi munkásságáról nagyon sokat lehet olvasni, sokat tudunk róla, az talán kevésbé közismert, hogy alügyészként és főügyészként dolgozott – mondta előadásának bevezetőjében Székelyné Kőrösi Ilona.

A történész hangsúlyozta, hogy ha nem lenne a Bánk bán, Kecskemét számára Katona József akkor is nagyon fontos lenne, mert az ő alügyészi és főügyészi tevékenységéhez nagyon sok értékes hagyaték kapcsolódik.

Az előadásnak köszönhetően az érdeklődők betekintést nyerhettek az ismert drámaíró életének fontos pillanataiba és megismerhették a főügyészi munkájához kapcsolódó főbb történeteket.

Az eseményen részt vettek a Katona József Emlékház baráti köre, valamint a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tagjai.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában