Családi gazdaság

2024.03.30. 06:50

Az aszalt gyümölcsök régi ízvilágát szeretné visszahozni a keceli Csonka család

A hétvégi kiskőrösi agrárexpón különleges desszerteket, aszalt gyümölcsöt árult a Csonka család, akik Kecelen, családi gazdaságukban gazdálkodnak.

Barta Zsolt

Aszalt termékeket mutattak kóstoltattak és árultak. Csonka Miklós, Csonka Miklósné és a lányuk családi gazdaságukban dolgoznak. Több mint tíz hektáron termesztenek gyümölcsöt, szőlőt, bodzát és meggyet, cseresznyét, sokféle szilvát, sárgabarackot, körtét, őszibarackot, és ezek mellett bogyós gyümölcsöket is. Így például somot, homoktövist és fekete szedert is. Ezekből készítik az ínyencségeket. 

Csonka Miklósné, Csonka Tímea , aszalt gyümölcs
Csonka Miklósné, Csonka Tímea mutatták be aszalt gyümölcs termékeiket Kiskőrösön
Fotó: Barta Zsolt

A családi gazdaság folyamatosan ad munkát. Amikor a gyümölcsök beérnek, előbb az export kategóriás gyümölcsöt értékesítik. Ekkor már éppen megérett a termés, majd később, amikor az érési folyamat előrébb haladt, akkor szüretelik le az aszalásra alkalmas a gyümölcsöt. Ez egy rövid időszak, így sietni kell a munkával mesélte Csonka Miklósné. A termés állagát látva kezdik meg az aszalást. Amikor azonban már puhul a gyümölcs, akkor lekvárnak érdemes elkészíteni. A gond csak az, hogy a lekvárt, bármennyire értékes és ízletes, nem annyira keresik a vásárlók. Emiatt is döntött úgy a család, hogy aszaltgyümölcs-csemegét készítenek a termésből. Az expón szerzett tapasztalatuk szerint, ha a vevő már megkóstolja a terméket, akkor sokan vásárolnak is. 

De előfordulnak olyanok is, akik azt mondják, hogy nem ízlik az aszalt termék. Hogy mi ennek az oka? Talán az lehet, hogy a boltokban nem lehet magas minőségű terméket vásárolni. Ami elérhető, abból hiányoznak azok az ízek, amelyeket még a régi öregek képesek voltak megőrizni az aszalványok készítése során. Ezt a régi ízvilágot kívánja bemutatni a Csonka család, amelyet csak az eredeti régi technológia képes visszaadni. A keceliek alacsony hőfokon végzik a feldolgozást, kíméletes technológiával végzik az aszalási folyamatot. A natúr aszalvány, meggy, sárgabarack a körte és a szilva adja egy csomag tartalmát. De van olyan csomagjuk, amelyekben szeder, birsalma, eper is szerepel, mondta végül Csonka Miklósné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!