Fotókiállítás

2024.03.26. 14:31

Fotókon Budapest első aranykora – látta már?

Április 7-ig látható a századfordulós fővárost megidéző Budapest. Az első aranykor című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). Az utolsó két hétben tárlatvezetésekkel és előadással is várja a múzeum az érdeklődőket – közölte a galéria kedden az MTI-vel.

MW

Április 7-ig látogatható a Nemzeti Galériában a Budapest. Az első aranykor című kiállítás

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A közlemény szerint 

a Budapest 150. születésnapja alkalmából nyílt tárlaton több mint száz fotót láthat a közönség a fővárosról, abból az időszakból, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként virágkorát élte.

Mint felidézik, a Fortepan a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében a német Brück & Sohn képeslapkészítő cég budapesti városfotóinak Magyarországon eddig ismeretlen negatívjaira bukkant: a kiállítás ebből a fényképanyagból mutat be izgalmas válogatást.

A tárlat bemutatja az 1903 és 1912 között készült városfényképeket, amelyek a századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit ábrázolják.

A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi, térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. Schoch Frigyes sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest – áll a közleményben.

Tárlatvezetést tart a kiállításban Titkok és történetek címmel a hosszúlépés.járunk? két alapítója: március 27-én Merker Dávid szociológus, március 28-án pedig Koniorczyk Borbála urbanista várja az érdeklődőket.

Április 3-án 18 órakor Winkler Nóra művészeti menedzser és Virágvölgyi István kurátor invitálja sétára a közönséget, április 4-én 16 órakor pedig Tittel Kinga, a Mesélő Budapest című könyv szerzője tart rendhagyó vezetést a kiállításban.

A kiállítás záróhétvégéjén április 6-án Andrássy úti anzix. A magyar képes levelezőlap története címmel Bedő József, a Bedő Papírrégiség Bolt és Aukciósház vezetője tart előadást, április 7-én 15 órakor pedig Virágvölgyi István és Török András kurátorok várják a közönséget egy utolsó tárlatvezetésre – összegeznek a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában