Közélet

2007.05.27. 15:49

A virágok és a gasztronómia ünnepe Kecelen

Zöldségből készült virágkompozíciók, főzőverseny, borlovagavatás és sokszínű kulturális program - megnyílt XII. Ehető Virágok Fesztiválja Kecelen.

Sebestyén István

A Baon.hu is ott járt a T.G.-Virágdekor Szakképző Iskolában: ettünk, ittunk, szórakoztunk, és persze fotóztunk is. Utóbbiakat megosztjuk az olvasókkal.
 
- Maguk a sajtótól vannak?! Jöjjenek ide, ezt kóstolják meg! - szúrt ki bennünket egy idősebb férfi, aki éppen grillezéssel volt elfoglalva. Mint kiderült, családjával Zentáról érkeztek a fesztiválra, most vannak első ízben itt. Specialitásuk a csevap, amiből két darabot gyorsan le is tesztelünk.
- 60 rész marha, 40 rész birka és 20 rész sertés, meg só és bors. Ez a titka, nem túl bonyolult - árulja el kérdésünkre a mester.
Mellettük egy Szlovákiából érkezett csapat főz, vezetőjük jófajta házi vörösborral kínál, nem akarjuk megsérteni a visszautasítással. A hangulat kitűnő, a szakácsok úgy fogadják az érdeklődőket, mint régi ismerősöket, a kóstolás mellé egyből kínálják az ásványvizet, vagy a pálinkát és a bort.
Egy Makóról érekezett házaspár tárcsán süti a sertésjavát újkrumplival, kóstolás címén meg is ebédelünk, nem hagyva helyet - sajnos - a szintén ízletes kakaspörköltnek, vagy a szarvassültnek, de említhetnénk az igazi kuriózumnak számító lópörköltet (!), ami ottjártunkor sajnos még nem készült el.
A finomságokat Benke Laci bácsi vezetésével szakértő zsűri minősíti.

Az ebéd utáni programok közé tartozott a borlovagrendek felvonulása, illetve a borlovag avatás. A keceli borlovagok Téglás Andrást, a rendezvényt szervező T. G. Virágdekor Szakképző Iskola igazgatóját fogadták tagjaik közé, miután a jelölt sikerrel választotta ki két fajta vösörsbor közül a rend zászlósborát.

Kissé bonyolultabb próbatételen kellett átmennie Pintér Józsefnek, a Pintér Művek tulajdonosának és Pál Józsefnek, az Agrár Marketing Centrum vezetőjének, hogy tagjaivá váljanak a Somlói Borlovagrendnek. A jelölteknek fröccsöt kellett készíteniük, amelyet a rend kancellárjai minősítettek. Mindkettőjüket felvették....

A rendezvény délután folklórműsorral folytatódott, vasárnap pedig többek között virágkötészeti bemutató és szépségverseny szerepelt a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!