Hírek

2007.05.04. 18:42

Gyurcsány komolyabb érveket vár

Vélhetően az MSZP megnyerésére “kompromisszumosnak” nevezett, vegyes biztosítási rendszer kialakítását célzó javaslatot tesz le az SZDSZ vasárnap Lovasberényben a koalíciós tárgyalóasztalra

Bánky B.

Vélhetően az MSZP megnyerésére “kompromisszumosnak” nevezett, vegyes biztosítási rendszer kialakítását célzó javaslatot tesz le az SZDSZ vasárnap Lovasberényben a koalíciós tárgyalóasztalra.

Az OEP megmaradása mellett a magánbiztosítók versenyét a lakosság többsége (54 százaléka) is támogatja a Medián közvéleménykutatása szerint. 37 százalék viszont megtartaná meg a jelenlegi rendszert, főleg azért, mert a téma politikai felértékelődésével párhuzamosan a Fidesz szavazói felsorakoztak a status quo érvek mellett.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Kóka János pártelnök kormánypárti egészségpolitikusok és a biztosítási rendszereket alaposan ismerő szakértők előtt részletesen ismertetik elképzeléseiket. Az egyeztetésen jelen lesz Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter, Bokros

Megjelent az első fecske

Elsők között nyújtotta be a magyar egészségbiztosítási piacra bejegyzési kérelmét egy amerikai egészségbiztosító társaság Duna Egészségügyi Szolgáltató Zrt. néven. Alaptőkéje húszmillió forint. Fő tevékenységeként a fekvőbeteg-ellátást jelölte meg. A háttérben álló amerikai társaság igazgatóságának egyik tagja egy volt egészségügyi miniszter, Tommy Thomson, aki hírek szerint jó kapcsolatokat ápol magyar kormányzati körökkel.

Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója, Csillag István volt gazdasági miniszter, Mihályi Péter, az Államreform Bizottság egészségügyi munkacsoportjának vezetője, valamint Orosz Éva, az ELTE egyetemi tanára, az MSZP egészségügyi szakértője.

Bár ismeri a szocialisták aggályait (az MSZP csak a kiegészítő biztosítások piacát nyitná meg a magánbiztosítók előtt), Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint „a liberális javaslat teljes mértékben megfelel a szocialisták alapelvének, annak, hogy érvényesüljön a szolidaritási elv és maradjon fenn a nemzeti kockázatközösség”. A nagy horderejű végleges döntés nem egy nap alatt fog megszületni. Kóka János május végéig adott kifutási időt a vitáknak, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig – ahogy több kormányközeli forrás fogalmazott a távirati irodának – az „eddigieknél komolyabb érveket vár az érintettektől” Lovasberényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!