Hírek

2007.05.03. 06:02

Rózsát nem a mesés gázsi érdekli

A Kapcsoltam még mindig élmény volt a számára, de a Zsákbamacska „újrafoltozására” már nem vállalkozna Rózsa György. Nem titkolja, szeretne maradandót alkotni, néhány olyan műsort elkészíteni, amelyet még évtizedek múlva is láthatnak majd a nézők.

Szabó Zoltán Attila

A két évtizede hipermodernnek tűnő, rikító sárga, nyomógombos telefonkészülék, egy, az idő múlását jelző narancsszínű Zastava-lámpa, a szokásos zöld Kapcsoltam-felirat és Rózsa György hófehér zakója, nyakkendője egyaránt a nyolcvanas éveket idézték az ötvenéves Magyar Televízió május elsejei emlékidéző parádéjában.

Csak a megnyerhető nyeremény nagysága (egymillió forint) és a műsorvezető ősz üstöke utalt arra, hogy az utolsó telefonos vetélkedő óta bizony eltelt 18 esztendő. Az MTV és Rózsa kapcsolata azonban ma is gyümölcsözőnek mondható, elvégre ez idő tájt is „párban járnak”…

Rózsa György lkérdésünkre elárulta, az egész napos retróshow mellett mint műsorkészítő tíz Magyar Elsők, és öt Budapest, Anno… filmepizódot gyártott le a közszolgálati televíziónak. És ugyan a Kapcsoltam újabb sikere jó érzéssel töltötte el, s maga is picit elandalodott a múltidézés kapcsán, igazán a jelenkori célokra, az új feladatokra koncentrál.

A Magyar Elsők című szériára, amelyből már könyv is készült - Jancsó Miklós írta az előszavát - például nagyon büszke. „Ez a sorozat az egyetlen, ami megmarad utánam” – említi. A televíziós persze a régi ballépésekre és sikerekre, a róla készült paródiára, még az Idesüssre is büszke. „Az a Magyar Televízió, amelyet ma sokan szapulnak egykorvolt kivételes helyzete miatt, értékeket is közvetített, s a hetvenes-nyolcvanas években, ha tetszik, ha nem, számon tartották Európában – figyelmeztet, majd hozzáteszi: „azok, akik akkoriban tanulták meg a szakmát, még megdolgoztak az országos hírnévért, az elismertségért. Nem három hónapra lettünk kitalálva, mint megannyi mai „kolléga”.

Rózsa György

1947.október 7-én Budapesten született.

1971-ben diplomázott az ELTE bölcsészkarán, magyar-orosz szakon.

Pályafutás:1971-től kilenc éven át az MTV gyermekosztályának munkatársa.

1980-tól 1989-ig a szórakoztató főosztályára „igazol”, majd egy évig a Telesport riportere.

1991-ben produceri minőségben létrehozza a Rózsa Produkciót. 1993-tól 2001-ig a Magyar Tornaszövetség elnöke, azóta tiszteletbeli elnök.

Műsorai: Kapcsoltam, Leg…leg…leg…, Legyen szerencsénk!, Idesüss!, Bűvös hatos, Zsákbamacska, Tipp-hopp!Tény, hogy Rózsa György – vagy ahogy a közönség számon tartja: A Gyurika –, negyven éve dolgozik az MTV-nél. Volt riporter, szerkesztő, megfordult a sportosztályon, a gyermekműsorok szerkesztőségén és jó ideje producerként is jegyzik. Játékmesterként azonban már nem vállalkozik akármire. Mint mondja, mesés gázsit ajánlottak fel neki az egyik kereskedelmi csatornánál. Az lett volna a feladata, hogy vezesse, újra „foltozza” a Zsákbamacskát. Ő azonban többször is nemet mondott.

S hogy miért? Mert minden a Szabadság térhez köti. Másrészt, mert a heti öt Zsákbamacskában már nem érezte az intellektuális kihívást. „Amit régen örömmel vállaltam volna, immár nem vonz. Talán, amikor a feleségem meghalt, akkor döbbentem rá, hogy nem érhetem be ennyivel. Ezért is tartok ki a már említett, a történelmet sajátos szemszögből, értékeinket, teljesítményeinket amolyan lajstromba vevő tv-sorozat, a Magyar Elsők mellett”. Rózsa végszó gyanánt még kijelenti: picit önző lett, szeretne olyan műsorokat készíteni, melyekben maga is a kedvét leli.

1971-ben diplomázott az ELTE bölcsészkarán, magyar-orosz szakon.

Pályafutás:1971-től kilenc éven át az MTV gyermekosztályának munkatársa.

1980-tól 1989-ig a szórakoztató főosztályára „igazol”, majd egy évig a Telesport riportere.

1991-ben produceri minőségben létrehozza a Rózsa Produkciót. 1993-tól 2001-ig a Magyar Tornaszövetség elnöke, azóta tiszteletbeli elnök.

Műsorai: Kapcsoltam, Leg…leg…leg…, Legyen szerencsénk!, Idesüss!, Bűvös hatos, Zsákbamacska, Tipp-hopp! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!