Hírek

2007.05.02. 16:31

Szétdúlták Kádár János sírját

Tönkretették Kádár János sírját szerdán a fővárosi Fiumei úti temetőben. Az ismeretlenek felfeszítették a fémkoporsót, s nem kizárt, hogy a benne lévő csontokat is ellopták. A vandálok összefirkálták a síremléket, s a helyszínelő rendőrök nem találják az egykori pártfőtitkár feleségének urnáját sem.

BAMA

Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a történteket először a sírkert biztonsági őrsége észlelte. Az ismeretlenek a síremlék márvány fedlapját felfeszítették, s a földet kidobálták belőle. Fekete festékkel a munkásmozgalmi panteonra a Kárpátia együttes „Neveket akarok hallani” című számának „Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat” idézetét írták. Az együttes 2003-ban alakult, s a tagok bevallása szerint „nemzeti, revizionista rockzenét” játszanak.

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége közleményben tudatta a távirati irodával: a párt "mélységes aggodalmának és felháborodásának ad hangot Kádár János sírjának meggyalázása miatt", és elítélik mindazokat, akik a sírgyalázást elkövették, vagy elősegítették. A párt azt követeli, hogy a kormány "azonnal és a leghatározottabban ítélje el az eseményt", a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség pedig találja meg a tetteseket.

Kádár János 1956 novemberétől több mint harminc éven át volt Magyarország első számú pártállami vezetője. Az MSZMP volt főtitkára 1989. július 6-án halt meg, azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróság hatálytalanította a Nagy Imre és társai perében hozott ítéleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!