Hírek

2007.03.30. 19:21

Huszonnégy órás sztrájk Ferihegyen

Jelentős fennakadásokat okoz a Ferihegyi repülőtér forgalmában a 24 órás sztrájk, amelyet a repülőgépek földi kiszolgálását végző cégnél hirdettek meg – közölte a Budapest Airport Zrt. szóvivője.

BAMA

Szollár Domokos az InfoRádióban elmondta: pénteken 14 induló és 13 érkező járatot érintett a munkabeszüntetés, szombaton pedig összesen 47-et, ezért késésekre és járatkimaradásokra is számítani kell. A Celebi GH Kft. dolgozói péntek este hattól ma este hatig sztrájkolnak Ferihegyen: az ok a bértárgyalások megfeneklése. A cég a legtöbb társaság földi kiszolgálását végzi, így nem dolgoznak a jegykezelők, a poggyászrakodók, a gépkocsivezetők és a rampatisztek sem.

A Celebi GH Kft. dolgozói 15 százalékos alapbéremelést szeretnének elérni, de a cégvezetés nem kíván emelni az alapbéren, csak 1+2 százalékos, teljesítményhez kötött bónuszt hajlandó adni. Kedden délután már tartott egy háromórás sztrájkot a földi kiszolgálást végző Celebi GH Kft. 120 dolgozója. Akciójuk 22 járatot és csaknem kétezer utast érintett. A repülőtéren a bérmegállapodás hiánya miatt nem csak a Celebi dolgozói szüntetik be a munkát. Az üzemanyagkiszolgáló RÜK Kft. dolgozói szombaton 11–18 óra között időtartamra hirdettek sztrájkot.

A Budapest Airport (BA) vezetése, a társaság Üzemi Tanácsa és a repülőtér dolgozóit képviselő négy reprezentatív szakszervezet csütörtökön írt alá megállapodást arról, hogy a társaságnál a bértárgyalásokat és egyéb konzultációkat elnapolják, és négy héttel azután – de legkésőbb június elsején – kezdik meg, hogy a német Hochtief átveszi a BA-t. Az érdekvédelmi csoportok közül a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) nem írta alá a munkáltatóval a megállapodást.

„Annak elismeréseként, hogy a társaságnál dolgozók türelmükkel és együttműködésükkel biztosították eddig a zökkenőmentes tranzakciót, a Budapest Airport minden dolgozót és vezetőt egyszeri és rendkívüli pénzjuttatásban részesít 170 ezer forint értékben” – jelentette be a BA.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!