Egészség

2007.03.07. 13:27

Egyre nő a hajfesték allergiások száma

A fiatal korosztály körében egyaránt kedvelt mind a tetoválások, mind a testékszerek használata. A divat trendek hatására egyre nagyobb teret hódít – nemre való tekintet nélkül – a hajfestés. Miközben szemünk egyre inkább megszokja a narancs, pink és kék árnyalatokban pompázó fejtetők látványát, addig az új külső számos kellemetlenséget okozhat viselőjének.

www.orvostkeresek.hu

Egy bizonyos kort elérve csemeténk életében egyre inkább meghatározóvá válik saját korosztályának, baráti társaságának követése. Sok szülő érez megkönnyebbülést, mikor gyermeke az önkifejezés eszközéül a hajfestést választja, hiszen egy festék sem annyira maradandó, mint például a tetoválás.

Azonban szülőként érzett töretlen aggódásunk most sem csappanhat, ugyanis európai bőrgyógyászok figyelmünket épp a hajfestés hatására jelentkező allergiás reakciók számának növekedésére hívják fel.

A vétkes ez esetben a tartós festékekben található para-phenylenediamine, vagy PPD. Az összetevő a hajfestékek kétharmadában megtalálható, beleértve a legközkedveltebb márkákat is. A PPD az érzékeny egyéneknél fájdalmas kiütéseket okozhat, melyek a haj vonalában, illetve az arcon jelentkeznek.

A BMJ folyóirat közlése szerint az elmúlt években a PPD érzékenységgel bőrgyógyászhoz forduló páciensek száma jelentősen nőtt. Az allergiás reakció, súlyosságától függően akár a beteg kórházi ellátását is szükségessé teheti.

Az allergiás betegek számának növekedése egy újabb ok a hajfestékek használata előtt 48 órával elvégzendő bőrpróba végrehajtására. A termékek dobozában található leírás szerint ilyenkor egy kis bőrfelületre visszük fel a festéket, s figyeljük meg a hatását.

Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy tüneteinket valóban a hajfesték okozza, s nem egyéb allergén, úgy érdemes allergológus szakorvost felkeresnünk, s egy egyszerű bőrteszt segítségével utána járhatunk.

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Budai Allergiaközpontban.
web: www.allergiakozpont.hu
email: [email protected]
tel: 06 30 6319309

A hír alapjául a „Hair Dye Allergies on the Rise” cikk szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!