Hírek

2007.02.23. 17:23

Viharos elnökválasztás Hevesben

Öt hónapos huzavona után pénteken elnököt választott Heves megye közgyűlése

BAMA

Öt hónapos huzavona után pénteken – viharos körülmények között – elnököt választott Heves megye közgyűlése a szocialista Sós Tamás személyében. Ezt az tette lehetővé, hogy az ezidáig a Fidesz vezette Polgári Frakcióban helyet foglaló Ambrus Zoltán a közgyűlés pénteki ülésének elején bejelentette: kilép a jobboldali képviselőcsoportból és ezentúl függetlenként politizál tovább a testületben. Ambrus az elnökválasztáskor Sósra voksolt, aki így a negyvenfős önkormányzatban megkapta a megválasztásához szükséges minimális, huszonegy szavazatos többséget.

A 2006. október 1-jei önkormányzati választásokon Heves megye közgyűlésében az MSZP és a Fidesz-KDNP-Vállalkozók Pártja-Kisgazda Polgári Egyesület-MAGOSZ alkotta szövetség egyaránt húsz-húsz mandátumot szerzett. A frakciók képtelenek voltak megegyezni a tisztségviselők személyéről.

A törvénytelen működés miatt az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal megbízott vezetője, Balás István januárban a testület feloszlatását kezdeményezte. Egy nappal a pénteki ülés előtt, csütörtökön Gyöngyösön a két frakció vezetői közös sajtótájékoztatón jelentették be: abban sikerült megállapodniuk, hogy feloszlatja önmagát a közgyűlés.

Ehhez képest óriási fordulatot hozott Ambrus Zoltán reggeli bejelentése. Tatár László, a Polgári Frakció vezetője az ülésen elmondta: színjátékban nem akarnak részt venni, tartják magukat az egy nappal korábbi megállapodáshoz. Mivel azonban a szocialisták szavazni kívántak a személyi ügyekről, a jobboldali képviselők kivonultak, így távollétükben kapta meg a 21 voksot Sós Tamás, aki az előző nyolc évben is a grémium elnöke volt.

Sós Tamást szavai szerint meglepetésként érte Ambrus lépése. Ugyanezt mondta a jobboldal listavezetője, korábbi elnökjelöltje, Herman István is, aki szerint Ambrus az MSZP vazallusává vált. Maga Ambrus Zoltán a megye működőképességének megteremtésével indokolta döntését, amelyet – hangsúlyozta lapunknak – előzőleg egyik párttal sem egyeztetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!