Közélet

2016.10.22. 05:59

Új szabályokat írtak a piac működtetésére

Részletesebben szabályozta a képviselő-testület a bajai piac nyitvatartását, és fele helypénzről, behajtásról is döntöttek a városatyák.

Kubatovics Tamás

Idén vette át a Kommunális Kft-től a piac működtetését a szintén kizárólagos városi tulajdonú Baja Vagyon Zrt., a társaság kezdeményezésére a képviselő-testület új piacrendeletet alkotott legutóbbi ülésén.Ez októbertől jelenti új időszámítás kezdetét a piacon árusítók, ezáltal pedig az ott megfordulók, vásárlók életében. 

Az előző, alig fél évtizedes rendelet lakonikus tömörséggel foglalta össze a szabályokat, az új viszont ezek cizellálásával segítheti az üzemeltető társaság munkáját, fogalmaztak az előterjesztésben. Az új szabályozás indoklása szerint az átláthatóság és kiszámíthatóság, valamint a rentábilis üzemeltetés érdekében született meg a - valamennyi képviselő által támogatott - jogszabály. Várható gazdasági hatásként a város gazdálkodására gyakorolt pozitív hatást is említ a vezérigazgató által beterjesztett és elfogadott javaslat.

Zsíros Menyhért rendezettebb, átláthatóbb viszonyokat remél az újraszabályozástól. Az eredeti változathoz benyújtott ötletek közül beépítette az elfogadott változatba a városüzemeltetési bizottság javaslatát - és ezt a képviselők is megszavazták -, mely szerint januárban és februárban fele helypénzt kérnek az árusoktól. Ugyancsak beépült a szabályozásba a Sikeres Bajáért frakció javaslatára, hogy a téli időszámítás idején 5-től 7 óráig, míg nyári időszakban fél 7-ig lehet gépjárművel behajtani a piacra, ahová déltől újra beállhatnak az áruszállítók. A Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatója kiemelte: egy év múlva értékelni kell a szabályozás új elemeit és ezek érvényesülését lehet majd vizsgálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!