Közélet

2016.09.29. 21:15

Emlékszoba Szobonya Zoltán tiszteletére

1956-os emlékkiállítás nyílt csütörtökön Kecskeméten, az érseki helynökség Lestár téri épületében – ott, ahol korábban az ÁVH helyi székháza volt. A tárlaton egy kis szobában dr. Szobonya Zoltán, a forradalom vértanújának személyes tárgyai is helyet kaptak.

H. I.

Kecskemt 1956-os forradalom s szabadsgharc 60. vfordulja alkalmbl rendezett emlkkillts megnyitja s Szobonya Zoltn Emlkszoba tad nnepsge.

Fotó: BUS CSABA

Dr. Szobonya Zoltán 1947-ben az orosz hadifogságból hazatérve Jánoshalmán járási főjegyzőként dolgozott, ám ki kellett lépnie az állami szolgálatból, mert az egyházi iskolák államosítása ellen szavazott. Az 1950-es években ügyvédként oltalma alá vette a kuláknak bélyegzett családokat.1952-ben letartóztatták, mert a megengedettnél nagyobb súlyú malacot vett, majd kitelepítették. 1956. október 26-án újra letartóztatták, ám két nap múlva a nép követelésére szabadon engedték, a jánoshalmi forradalmi bizottság titkára lett. A megtorlás idején egy koncepciós perben halálra ítélték, és 1958. szeptember 29-én a kecskeméti börtönben kivégezték.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fotók: Bús Csaba
[/caption]

Halálának 58. évfordulóján ‘56-os emlékkiállítás nyílt. A tablók, korabeli plakátok a forradalom eseményeit elevenítik fel, a vitrinekben többek között a harcokban használt fegyverek kaptak helyet, enteriőrökkel pedig megmutatják, hogyan nézhettek ki az ÁVH kecskeméti irodái, cellái. Egy helyiségben Szobonya Zoltán személyes tárgyait is kiállították, amelyek családja tulajdonában vannak. A tárlat év végéig lesz megtekinthető, kurátora Hajagos Csaba, a Katona József Múzeum történész-muzeológus munkatársa. A kiállítás tárgyanyagát Polgár Zoltán és Polgár Attila keceli magángyűjtők, a Szobonya család és a múzeum biztosította.

Az érsöki helynőkség előtt tartott megemlékezésen beszédet mondott Mák Kornél kecskeméti alpolgármester és Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke. Buda Ferenc Rend című versét Aradszky Marcell, Szobonya Zoltán dédunokája mondta el. A 2009-ben alapított Szobonya Zoltán Emlékérmet idén Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének és Mák Kornél alpolgármesternek ítélték oda.

H. I. Fotók: Bús Csaba -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!