Közélet

2016.07.22. 18:32

Öreg korára maradt egyedül, kisemmizve

Ha újra kezdhetném, csak addig nyújtózkodnék, amíg a takaróm ér. Időben visszafognám a családi túlköltekezést – summázza történetét Balogh József. Az évek óta Szabadszálláson élő férfi elvesztette a házát, és annyi az adóssága, hogy amíg él, nem győzi visszafizetni.

Popovics Zsuzsanna

– Három éve egyik napról a másikra elhagyott a feleségem. A gyerekeihez indult látogatóba, majd nem jött haza. Ez is sokként ért. Az pláne, amikor kiderült: az évek során felhalmozott hiteladósságot egyedül rajtam követelik a bankok. A közösen felvett deviza- és jelzáloghitelek az én nevemen futnak, így rajtam is igyekeznek behajtani – meséli a 72 éves férfi.

A szabadszállási házuk fele-fele arányban volt a férj és a feleség közös tulajdona. Mivel nem törlesztették a hiteleket, a bírósági végrehajtó lefoglalta, majd az eszközkezelő megvette. József most bérlőként él benne, havi 11 ezer forint fejében. Az autójukat a rokkantnyugdíjas feleség nevére vásárolták. Amikor elköltözött, ennek a törlesztése is elmaradt. A férj nem tudta fizetni, a váláskor lemondott a kocsiról. Alig 2 év alatt oda jutott, hogy a személyes ingóságait leszámítva semmi tulajdona nincs. Csak adóssága: lemerített hitelkártyák, személyi kölcsönök.

– A pénzt leginkább a volt feleségem költötte el. A válóper során mindez szóba sem került. Előtte közös folyószámlánk volt, a letiltások is erre érkeznek a bankoktól. A nyugdíjam felét elviszik. Több mint 800 ezer forint adósságról indultam. Három éve fizetem, még alig apadt – mondja József.
Portája elhanyagolt, a háza télen fűtetlen. Költeni nem tud az ingatlanra, örül, ha ennivalóra futja. Nem hónapról hónapra, inkább napról napra él, kevés reménnyel arra, hogy sorsa jobbra fordulhat. Rögtönzött költségvetést készít: nyugdíja 96 ezer forint, ebből 48 ezret elvisz a hiteltörlesztés. Mire kifizeti a rezsiszámlákat, a gyógyszereit, kevesebb mint 5 ezer forintja marad. Hogy húzza ki ebből a következő nyugdíjig? – firtattuk.

– Nehezen. Az ebédet helybe hozzák, ezen kívül gyakran csak teára és vajas kenyérre jut. Ha nem lenne egy-két jó barátom, talán már nem is élnék. Kisegítenek élelemmel, hoznak kutyaeledelt a házőrzőmnek. Kértem segítséget a helyi önkormányzatnál, hiába. Szociális tűzifát nem kaptam, mert „magas” a nyugdíjam. Az nem számít, hogy a felét elvonják. Kértem gyógyszertámogatást az OEP-nél. Arra sem vagyok jogosult. Nincs mit szépíteni: ki vagyok semmizve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!