Környezettudatosság

2024.05.10. 20:30

Zöld óvoda címert nyert a kunszentmiklósi Pöttöm Park Óvoda

Elnyerte a Zöld óvoda címet a kunszentmiklósi Varga Domokos ÁMK Napköziotthonos Óvoda Pöttöm Park Óvoda, amivel az intézményben folyó környezetvédelmi tevékenységet ismerték el. A Zöld Óvoda elvárásait a Néphagyományőrző Pedagógiai programjukban megfogalmazott alapelvek megvalósításával kívánják teljesíteni.

Gulyás Sándor

Az intézmény dolgozói fontosnak tartják a már kisgyermekkorban megalapozható környezettudatos magatartás formálását, a közösségi, egészséges életvitelre, a fenntartható fejlődésre nevelést, a gyermekek, családok ökológiai szemléletformálását. Az óvodai nevelés, a családi nevelés mellett a legalkalmasabb arra, hogy a környezethez való pozitív viszony kialakítása megkezdődjön. A sokrétű tevékenység során átélik a gyermekek a felfedezés örömét, megtapasztalják környezetalakító munkájuk eredményét.

zöld óvoda, környezettudatosság, elismerés
A gyermekek az udvarokon lévő magas-ágyásokban és gyógynövény kertekben követhetik nyomon a közösen elültetett növények fejlődését 
Fotó: KVDMK

– A természetes környezetben megfigyelt élőlények, érdekes természeti jelenségek, közös élmények segítik a tanulási folyamatot, a gyermekek kognitív, mozgás, anyanyelvi és szociális képességének a fejlődését. Céljaink megvalósítása érdekében a séták, kirándulások helyszíneit tudatosan olyan helyre szervezzük, ahol a gyermekek közelebbről ismerhetik meg az élővilágot, valamint a magyar kultúrát, nemzetünk hagyományait, a népi kismesterségeket – fogalmazott Bábel Péterné intézményegység-vezető óvodapedagógus.

A Zöld Pöttöm Park tehetségműhelyében a környezeti nevelés feladatainak megvalósítása, a gyermekek környezettudatos magatartásának formálása a prioritások között szerepel.

– Az óvodapedagógusok kiemelt feladatként kezelik a szelektívhulladék-gyűjtés tudatosítását, a természetes környezetben történő vizsgálódások megszervezését. Gyermekeink az udvarokon lévő magaságyásokban és gyógynövénykertekben egész évben nyomon követhetik a közösen elültetett növények fejlődését. A természeti és társadalmi értékek felismerését, óvását segítő szemlélet kialakítását szeretnénk megalapozni és hangsúlyozni. Innovatív programunkkal csak megerősíteni szeretnénk az elmúlt években alkalmazott módszereket, kialakult szokásokat. Elmélyíteni és tudatosabbá tenni az eddigi szokásokat, például a takarékos vízfogyasztás, környezet szépítése, komposztálás. Hisszük, hogy a családokra is tudunk hatni a környezettudatos életvitelünkkel – hangsúlyozta Bábel Péterné. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában