Közélet

2016.06.23. 21:37

Tiszta Big Brother

Kecskeméten 57 helyszínen 104 térfigyelő, 16 helyszínen pedig 32 rendszámfelismerő kamera működik. Most már nemcsak a rendőrök, hanem a városrendészek is nézik a felvételeket, de hangsúlyozzák: csak jogsértések esetén használják fel őket.

Hraskó István

Kiemelten kezeli a rendőrség és az önkormányzat is a kamerák kérdését Kecskeméten. Térfigyelőből 57 helyszínen immár 104 darab van. De tavasszal fejeződött be a rendszámfelismerő kamerarendszer telepítésének első üteme is. Tavaly 38 millió forintot hagyott jóvá a város a költségvetésében, hogy 16 helyszínen, a nagyobb forgalmú utak be- és kivezető szakaszain szereljék fel a „szemeket”. A márciusi közgyűlés döntése szerint a második ütemre ugyancsak 38 millió forintot szán az önkormányzat, ez a 18 rendszámfelismerő kamera pedig a város legjelentősebb forgalmi csomópontjaiban, kereszteződéseiben lesz.

Kerti István alezredestől, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetőjétől megtudtuk: a rendszámfelismerők éjszaka is tudnak működni, ehhez elegendő fényt biztosít a közvilágítás. Mint elmondta, a rendszer segítségével sikerült már ellopott autót megtalálniuk, a tolvajjal együtt. De a térfigyelő kamerák is nagy szolgálatot tesznek, nemrég egy időseket az utcán kirabló fiatal férfi bukott le amiatt, hogy belebámult az egyik kamerába. Kerti István elárulta: nemcsak az utólagos felderítésben, a bizonyítékok összegyűjtésében játszanak szerepet a térfigyelők, hanem például ezeken keresztül (is) nézik a rendőrök, nem történik-e rendbontás a főtéri borutcában. És a kamerákkal „mozizták” a Portugália elleni 3-3-as döntetlent és a magyar labdarúgó válogatott továbbjutását ünneplő kecskeméti szurkolók felvonulását. „Le a kalappal előttük, nagyon kultúráltan viselkedtek” – nyugtázta a kecskeméti kapitányság vezetője.

Homoki Tamás alpolgármestertől megtudtuk: az önkormányzat márciusban együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel, ennek értelmében a városrendészet is bekapcsolódik a kamerák figyelésébe, egy irodát, hivatalosan munkaállomást már ki is alakítottak nekik a rendőrségen. Egyelőre még csak reggel 8-tól délután 4-ig ülnek a monitorok előtt, de a tervek szerint a péntek, szombat estéket is megoldanák. A városrendészekhez 24 kamera tartozik, a többi a rendőrség szolgálatirányító parancsnokának felügyelete alatt van. Ha esetleg élőben felfigyelnek egy szabálysértésre, azonnal tudnak szólni az utcán szolgálatot teljesítő városrendész kollégáknak, akik így gyorsan intézkedhetnek.

Elrettentő hatásuk van

Homoki Tamás hangsúlyozta: a térfigyelő kameráknak olyan elrettentő hatása van, hogy környezetükben 30-50 százalékkal is csökkenhet a bűncselekmények, szabálysértések száma. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta: a felvételeket kizárólag jogsértések esetén használják fel a rendőrség és a városrendészet munkatársai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!