Közélet

2016.06.23. 18:08

Kiskőrösön tanulnak a tabdi diákok a Bem iskolában

Ha minden osztályban legalább 14 diák tanult volna, akkor megmenthető lett volna Tabdiban a felsőtagozat. Akkor maradhatott volna meg mind a négy osztály, ha 56 felsős diák iratkozott volna be szeptemberben.

Barta Zsolt

Szeptembertől nem indul felső tagozatos képzés a Tabdi Általános Iskolában. Tavaly már nem is indult 5. osztály az intézményben. A múlt héten elballagott az utolsó nyolcadik osztály is. A most hatodikos és hetedikes nebulók pedig a kiskőrösi Bem iskolában folytatják a tanulmányaikat. Összesen tizenöt diák jár be majd mindennap Kiskőrösre, az azonos évfolyamon tanulókat ugyanabban az osztályokban helyezik el. Némethné Fazekas Erika igazgató lapunknak elmondta, hogy egy objektív demográfiai folyamat eredményeként szűnt meg a felsőtagozatos oktatás. A kőrösi intézmény telephelyeként működik, tovább a falu iskolája. Az alsótagozaton várhatóan 23 diák fog tanulni. Az első a második és a harmadik és a negyedik osztályt összevonják.

Az igazgatóasszony kérdésünkre elmondta: mindent biztosítottak a diákoknak, amit egy nagyobb település oktatási intézményeiben megkapnak a tanulók. Az oktatási színvonalról általánosságban egy adat ad jó áttekintést: az országos kompetencia felmérés átlaga 1618 pont volt idehaza, Tabdiban ez az érték 1676-os értéket mutatott. Ez részben annak is köszönhető, hogy a kiscsoportos foglalkozások során jóval több időt tudtak a pedagógusok fordítani a diákok tanítására. Hat szakkört tartottak minden héten az iskolában, a diákok azt érezhették, hogy egy közösség részei, hangsúlyozta Némethné Fazekas Erika, aki hozzáteszi: idehaza sokan úgy gondolnak egy-egy kis település intézményére, hogy az csak hátrányos helyzetű lehet. Ez sztereotipia, melyet a tabdi példa cáfol, tette hozzá a több mint három évtizede a pályán lévő pedagógus, aki fizika, technika és informatika szakos tanár. A nevelőktől függ jelentős részben, hogy mit adnak át, mennyi impulzus éri a gyereket. Bár megjegyzi, hogy a diákok szocializálásában a családnak nagyobb a szerepe.

– Azt nem szabad elfelejteni, hogy egy hét 168 órából áll. Ebből 30- 32 órát tölt a tanuló az iskolában, míg a többit otthon. Az iskola a tanítás mellett olyan közösségi rendezvényeket tud szervezni, mely az összetartozást, az oktatás légkörét erősítheti meg. Többször pályáztak kirándulások finanszírozására, így jutottak el a gyerekek Budapestre az adventi időszakban, ahol a vásáron kívül a városnézésen is rész vettek a gyerekek.
Budapesten az Erkel Színházba is szerveztek a gyerekek számára programot. Szegeden is voltak a Móra Múzeumban és a helyi vadasparkban. A Kolon Tónál és a Vadkerti Tónál is jártak. Az iskolások adtak műsort az adventi-, nemzeti ünnepen is. A diákok nagyon sok kistérségi és megyei tanulmányi versenyen vettek részt, ahol kiváló eredményeket értek - mondta az igazgatónő, aki abban bízik hogy a középiskolákban és a Bem Iskolában tanulók ugyanolyan jól teljesítenek majd, mint tették Tabdiban.

Kaskantyúról is bejárnak Kiskőrösre

Kaskantyúról évek óta Kiskőrösre járnak a felsőtagozatos diákok. Ujházi Zsolt polgármester azt mondja, hogy 40 helyi diák tanulhat a városban, közöttük  alsósok is. Az első osztályba lépők száma jelenleg hét a faluban. Reméli, közülük minél többen a helyi iskolában tanulják meg az írásvetést. A falu első emberének a kislánya is alsótagozaton tanul, a másik lánya, aki hatodikos Kőrösön szintén itt tanult. – Eszembe sem jutott, hogy beadjam Kiskőrösre, amikor a helyi intézményünkben is magas színvonalú a képzés - mondta a falu vezetője. Kiscsoportos oktatás keretében gyorsabban és alaposabban megtanulják a gyerekek az írást az olvasását és a számolást is. Az óvodába 24 gyerek jár, így biztosított az iskola jövője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!