Kultúra

2016.05.31. 14:26

Feltárják az 1945 utáni borzalmakat

A Kecskeméti Katona József Múzeum 6,5 millió forintot nyert a nemzetközi tudományos tanácskozás, helytörténeti kiadvány, kiállítás, rendhagyó történelemóra sorozata megvalósítására.

Zs. D.

Kecskeméti Katona József Múzeum 2016 februárjában két nagyszabású programtervet nyújtott be a Gulág Emlékbizottság által kiírt pályázati lehetőségekre. Az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott eredmények alapján a nagy múltú közgyűjtemény, egyben tudományos műhely 6,5 millió forintot nyert a pályázott programok, azaz nemzetközi tudományos tanácskozás, helytörténeti kiadvány, kiállítás, rendhagyó történelemóra sorozat megvalósítására. Erről tartott kedden sajtótájékoztatót Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, Dr. Kovács Emőke, az országos Gulág Emlékév szakmai vezetője, Dr. Rosta Szabolcs múzeumigazgató és Hajagos Csaba történész, muzeológus, a programsorozat szakmai koordinátora.

– Rendkívül nagy elismerés ez egy vidéki múzeum és egyúttal Kecskemét, mint fenntartó és a projekt helyszíne számára. Kijelenthetjük, hogy a közelmúltban városunk 20. századi múltjának, kifejezetten a szovjet megszállást követő időszakra vonatkozó tudományos kutató- és tényfeltáró munka területén igen komoly munkát végeztünk. Városunk 18-19. századi történetén túl az 1945 után időszak feltárása és a kutatási eredmények bemutatása is a mi feladatunk. A megnyert pályázatok témáját tekintve is rengetegen élnek még Kecskeméten és vonzáskörzetében, akik számára lélektani fontosságú az általunk elvégzett hiteles szakmai munka eredményének ismertetése – emelte ki Hajagos Csaba.

– Fontos, hogy értsük, mit jelentett, hogy Kecskeméten közel 40 ezer szovjet katona állomásozott. Fontos, hogy a mai generációk is átérezzék – minden borzalmával együtt –, milyen kínokon mentek keresztül eleink, azok a kecskeméti családok, akiknek 17-18 éves gyermekeit is elvitték a Szovjetunióba „háborús jóvátételi kényszermunkára” (azaz egy „kis munkára”, málenkij robotra). Ehhez kaptunk most óriási segítséget és nagy lelki támogatást a Gulág Emlékbizottságtól – tette hozzá a történész.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Hajagos Csaba lélektani fontosságúnak nevezte az 1945 utáni időszak feltárását
[/caption]

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!