Közélet

2015.11.30. 21:24

Jubileumot ünnepeltek a Szakmaköziben

A Területi Művelődési Intézmények Egyesületének negyedszázados fennállását ünnepelték pénteken Kiskunfélegyházán a Szakmaközi Művelődési Házban. A félegyházi intézmény fenntartójának jubileumán a Holló László Képzőművész Kör tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás felelevenítve az elmúlt évtizedek eseményeit.

Vajda Piroska

A Területi Művelődési Intézmények Egyesülete országosan 62 kulturális és közösségi intézményt működtet, így a félegyházi Szakmaközi Művelődési Házat is, amely hozzájárul a helyi közösségek művelődési, művészeti kínálatához, a települések népességmegtartó erejéhez, a közösségi élet, a közéleti aktivitás színtereinek alakításához – fogalmazott köszöntőjében Rókus Tibor intézményvezető.

Bács-Kiskun megyében a félegyházi mellett korábban Baján, Kecskeméten és Kiskunhalason működött Szakmaközi Művelődési Ház. Közülük azonban csak a félegyházinak sikerült fennmaradnia nem kis küzdelmek árán – mondta összefoglalójában az intézmény korábbi igazgatója Kertész Jánosné, aki 25 éven át vezette a házat.

– Egy ilyen évforduló alkalmából a megtett útra, az elmúlt évek sikereire, a kedves arcokra emlékezünk, akikkel együtt küzdöttünk, hogy áttörjük a közöny és a butaság egyáltalán nem vékony falát – jelentette ki a Holló László Képzőművész Kör és a Móra Ferenc Gimnázium rajzszakköröseinek jubileumi kiállítás-megnyitóján Rosta Ferenc alpolgármester. – A Szakmaközi Művelődési Ház az utóbbi 25 esztendőben töretlenül folytatta azon kulturális küldetését, amellyel létrehozásakor elindult. Létének hosszú ideje alatt rengeteg klub, közösség, egyesület vert tanyát falai között, s érezték otthonuknak e házat. Nagyon sokféle rendezvényt, összejövetelt tartottak itt, de két közösség mindvégig meghatározó szerepet töltött be a művelődési ház történetében. Az egyik a Holló László Képzőművész Kör, mely lényegében több mint fél évszázada itt született és vált igazi közösséggé. A másik pedig a Móra Ferenc Gimnázium képzőművész körének két évenkénti rendezvénye: a Biennále. Ezért is gondoltuk, hogy a jeles alkalomból ezzel a tárlattal az korábbi kiállítókra emlékezünk. Azokra a képzőművészekre, akik különleges élményt nyújtottak az ide látogatóknak, akiknek élete szorosan kapcsolódott a házhoz – mondta Rosta Ferenc, aki kiemelte Keserű László, Terescsényi Endre, Dulity Tibor, Kolozsvári Sándor és Faragó József személyiségét. A nem mindennapi tárlat hét végéig látogatható.

A civilek otthona

A Szakmaközi Művelődési Háznak otthont adó egykori kisnemesi kúriát a Szabó család építtette a város szívében, majd a Tarjányi család tulajdonába került. A helytörténeti kutatóknak azt azonban még nem sikerült felkutatniuk, hogy ki tervezte és pontosan mikor épült. A 19. századi műemlék jellegű épület L alaprajzú, hosszú, udvari részén kőlappal burkolt tornác van, amely a napsütéstől, széltől, esőtől védi az épületet. A tornácot 10 fehérre meszelt köroszlop díszíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!