Gazdaság

2015.07.31. 20:08

Az olasz nagykövetség előtt tüntetnek

Kilátástalannak érzik a helyzetüket az alföldi bortermelők, mert erősen lenyomja a minőségi hazai termék árát, hogy csak Olaszországból az elmúlt évben 630 ezer hektoliter olcsó bort importáltak hazánkba.

PN

A teljes éves magyar bortermelés 3 millió hektó körül van. Az elkeseredett gazdák augusztus 12-ére tüntetést szerveznek a budapesti olasz nagykövetség és az Országos Borminősítő Intézet épülete elé – írja a hirado.hu.
– Felfoghatatlan, hogyan manipulálnak az olasz borral. Egy liter bor elkészítéséhez ugyanis közel másfél kiló szőlőre van szükség, ez legkevesebb 25 eurócentbe kerül. A szőlővel azonban még dolgozni kell, ott van a darálás, a csömöszölés, a fejtés, ezeket valakinek el kell végeznie, ami költségekkel jár, nem beszélve arról, hogy amíg érik a bor és hordóban áll, az is pénzbe kerül. A munkálatokkal együtt minimum 60 centre rúg egy liter alsó kategóriás bor elkészítésének önköltsége – érzékeltette az életszerűtlen helyzetet a Helyi Híradónak a tüntetés egyik szervezője. Budavári László szőlőtermelő.

A Velezvin tulajdonosa. a csengődi Velez Imre úgy döntött: idén az összes szőlőjét cseh és szlovák feldolgozóknak adja el. A külföldi felvásárlók amúgy is 20-30 százalékkal többet adnak a magyar termelőknek a szőlőért, mint amit itthon ígérnek érte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!