Közélet

2015.07.02. 17:45

A korán kikelt gólyák hamarosan kirepülnek

Fehér gólyafiak „látványgyűrűzését” kísérhették nyomon az érdeklődők egyebek mellett Soltszentimrén, Fülöpszálláson, Akasztón, Bácsalmáson, Páhin, Csengődön, Izsákon.

Popovics Zsuzsanna

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Központi szervezésében júniusban számos gólyafészket kerestek fel a szakemberek a Kiskunságban.
Fülöpszálláson hét fészket vizsgáltak meg, ezekben ötven fiókát gyűrűztek meg. Találtak 2-3 fiókás fészket, de voltak üresek is. Az érdeklődők a polgármesteri hivatal mögött lévő gólyafészek lakóival ismerkedtek meg. A szakemberek emelőkosár segítségével jutottak a fészekhez, ahonnan rövid időre kiemelték a fiókákat. Visszatérve a talajra a közönség szeme láttára vizsgálták meg a fiókákat, majd gyűrűzték meg őket. Az akcióban a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület is részt vett.

A fészkek ellenőrzése mellett a gólyafiókák fém- és színes jelölőgyűrűket kaptak, amelyek lehetővé teszik a madarak befogás nélküli azonosítását és információkkal szolgálhatnak a gólyák vonulásáról, napi aktivitásukról, illetve életkorukról. Az idei évben számos olyan fészekalj volt, ahol a fiókák fejlettségi állapota nem tette lehetővé a gyűrűzést. Ennek oka, hogy a tavaszi szeszélyes időjárás miatt sok gólya csak április végén érkezett vissza a telelőterületekről, ezért a költést közel egy hónappal később kezdték meg. Ezzel szemben a korán visszatért gólyák március végére már teljes fészekaljon kotlottak. Utóbbira jó példa a bácsalmási, bekamerázott fészek. Ebben 4 fióka él, és előreláthatóan június végén repülnek ki.

A szakemberektől megtudtuk: idén Akasztó hazánk egyik „leggólyásabb” települése, ahol 27 fészekben van költés. Itt az átlag 3,4 fióka/fészek. Összehasonlításképpen a Bácsalmás környéki gyűrűzésnél 2,88 fióka/fészek volt a fiókaátlag. Az akasztói nagyszámú költőállomány jól mutatja a település környéki vizes élőhelyek minőségét, táplálkozóhelyek kiterjedését.

Az idei költés tapasztalatai

Több fészekben nincs költés. A korán megvalósult költések sikeresek: a fiókák szépen fejlődnek, próbálgatják szárnyaikat. Itt a fiókaátlag 4-5 gólya/fészek. A később (második hullámban) megérkezett madarak költése meglehetősen gyenge. Fészkenként 1-2 fióka található, gyakran fordul elő záptojás. A fiókák egy része annyira fiatal, hogy nem is tudták meggyűrűzni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!