Közélet

2015.05.04. 13:46

Magyarérettségi: itt vannak a megoldások

Délben ért véget a középszintű magyarérettségi, az eduline.hu közölte a feladatok nem hivatalos megoldásait.

Zs. D./eduline.hu

Katona József Gimnázium, érettségi.

Reggel 8 órakor országszerte 1 174 helyszínen 77 975 vizsgázó kezdte meg a középszintű magyarérettségit, emelt szinten 50 helyszínen 1 904-en vizsgáztak. A magyar nyelv és irodalom tárgy középszintű írásbelije 240 percük volt a diákoknak. A vizsgázóknak két feladatlapot kellett megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc állt a rendelkezésükre.

A diákok középszinten Grendel Lajos A modern magyar irodalom története irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét, annak is rövidített, de még így is több mint két oldalas változatát kapták szövegértési feladatként. Összesen 12 feladatot kellett megoldaniuk. A diákok csak a szövegértési feladatlapok összegyűjtése után kezdhették meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A szövegalkotási feladat során a diákok választhattak, hogy egy Seneca-idézet alapján érvelnek az időhöz való viszonyról, vagy Bodor Ádám Állatkert című novelláját elemezik, illetve választhatták az összehasonlító elemzést is, amelyben Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című versét kellett összevetniük. A középszintű magyarérettségin az írásbelin összesen 100 pontot lehetett szerezni: 40-et a szövegértési feladattal, 60-at az esszé megírásával. A júniusi szóbelin emellé 50 pontot lehet elérni.

Az eduline.hu oktatási portál közzétette a feladatok nem hivatalos megoldásait, amit egy szaktanár dolgozott ki. A szövegértési feladatsor megoldása itt található, a második, szövegalkotási rész megoldása pedig ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!