Közélet

2015.03.30. 11:52

Félegyházi diák az élvonalban

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola történelmének egyik legszebb eredményét érte el a napokban Ferenc Mónika, aki jelenleg az ország legtehetségesebb pék-cukrász tanulója.

Vajda Piroska

Szegeden rendezték meg a napokban a pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyt, amelyen 18 iskola 22 diákja mérte össze tudását. A verseny sokrétűségét mutatja, hogy elsőként ötórás írásbeli vizsgán bizonyítottak a tanulók, melynek során szakmai számításokat kellett végezniük, illetve pék technológiai, cukrászati és géptani kérdésekre válaszolniuk. A szóbeli vizsgán 10 percben két tételből kellett beszámolniuk: gazdasági ismeretekből üzleti tervet készítettek, pék technológiából pedig a kelesztést, pihentetést és az ehhez szükséges gépeket kérte számon a háromtagú versenybizottság. A következő napon a 4 órás pék technológiagyakorlat feladata 90 darab tepertős pogácsa és 60 darab zsúr tepertős pogácsa készítése volt, az anyagnorma megadásától egészen a késztermék bírálatáig. Ugyanakkor a termékek csomagolását és felcímkézését is bemutatatták a diákok. Az utolsó, de nagyon jelentős pontszámmal bíró feladat a cukrász technológiagyakorlat volt. A versenyzőknek 6 óra állt rendelkezésükre egy választott díszmunka, egy tizenhat szeletes legyező torta és fél kiló Néró teasütemény elkészítésére.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Ferenc Mónika Nagy Melinda tanárnővel, Rózsa Pál igazgatóval és Kisné Kovács Edit osztályfőnökkel
[/caption]A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolát Ferenc Mónika végzős diák képviselte. Magabiztos fölénnyel, 87 százalékos teljesítménnyel első helyezést ért el, és számos különdíjban részesült: megkapta a legjobb gyakorlati képzést folytató iskola vándorserlegét, a legjobb szóbeli különdíjat, a legjobb pék gyakorlat különdíját, a legjobb cukrász gyakorlat különdíját, az oktatói szavazatok alapján pedig a legszebb pék termék különdíját. Mindezek mellett nyert egy mikrohullámú sütőt, konyhai robotgépet, turmixot, kerámia edénykészletet, vásárlási utalványt és számos kisebb támogatói díjat. Az elméleti tárgyakból Nagy Melinda, Bajzák Zita, Patyiné Gyóni Márta, Kiss-Feketéné Bodor Barbara készítette fel Mónikát. Gyakorlati felkészítői pedig Horváth Krisztián, Dányi János és Nagy Csaba voltak.

Az országos szakmai verseny kapcsán Rózsa Pál, az intézmény igazgatója elmondta, nagy szívfájdalmuk, hogy a minisztérium döntése alapján a jövőben nem indulhat pék-cukrász képzés, annak ellenére, hogy az egyik legnépszerűbb szakmapárosítás volt a félegyházi és más intézményekben is. Ezentúl a két szakmát csak külön tanulhatják a diákok. Ez azonban jelentős hátrányt jelent az elhelyezkedésnél, főként a vidéken élőknek – hangsúlyozta az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!