Közélet

2014.09.17. 08:19

Kecskeméten is terjed a vérszívó ágyi poloska

Egy régi könyvvel, bútorral is bevihetjük lakásunkba az ágyi poloskát.

Popovics Zsuzsanna

Széchenyivárosi olvasónk tavaly óta küzd a felette lévő lakásból elterjedt ágyi poloskával. Az egész lépcsőház megfertőződött, 15 lakást és a lépcsőházat kellett mentesíteni. Az egy évvel ezelőtti irtás után rövid időn belül újra megjelentek az apró vérszívók. Nemrég újból elvégezték a rovarirtást, lakásonként 25 ezer forintért. A vegyszeres permetezést néhány hét múlva meg kell ismételni. A teljes védelem azonban így sem garantált.
– Korábban évente egy-két lakásban fordult elő ágyi poloska, tavaly már közel húsz helyszínről érkezett bejelentés. Idén eddig negyven lakásban végeztünk poloskairtást – mondta el Takács Zoltán, a Növényvédő és Kártevő Kft. ügyvezetője, aki maga is egészségügyi gázmester.
Tapasztalatai szerint sok esetben külföldről hurcolják be a parazitát, ami akár egy négycsillagos szállodában is előfordulhat. Potenciális veszélyforrás lehet régi bútor, könyv, de akár egy videokazettában is megbújhat a kisméretű, kezdetben alig 2 milliméteres vérszívó.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az ágyi poloska nehezen irtható
[/caption]A múlt század 60-as éveiben úgy tűnt, sikeresen felszámolták a poloskavészt. Újbóli elterjedésének oka egyesek szerint a turistaforgalom, mások szerint inkább az elszegényedés. A forgalomból kivont szerek és a technológia változása is közrejátszik a poloska felszaporodásában. A használt holmik divatja ugyancsak kedvez a poloskák „helyváltoztatásának”. Az ágyi poloska a falak, bútorok és tárgyak apró réseibe fészkeli be magát. A nőstény egy lámpatartóban is kiválóan eléldegél, onnan jár rendszeresen táplálkozni, akár a harmadik szobába. Az ágyba és környékére jellemzően a hímek, illetve a növendék egyedek fészkelik be magukat. Kiirtani az ágyi poloskát nagyon nehéz, házi módszerekkel, boltban kapható irtó-szerekkel szinte lehetetlen.
– Emberi érzékenységtől függ, hogy milyen gyorsan tűnik fel a poloska jelenléte – folytatja Takács Zoltán. – Ha gyereket csipked össze, hamarabb orvoshoz viszik. Leggyakrabban valamilyen ételallergiára gyanakszanak. Mivel a parazita kicsi és igyekszik jól megbújni, eléggé komplex a probléma. Használunk többkomponensű permetezőszereket, amivel a fertőzött lakás teljes falfelületét, bútorait kezeljük. Ehhez szó szerint alaposan fel kell forgatni a lakást. Alkalmazunk még porozószereket, légtérkezelő anyagokat: száraz- és hidegködöt, füstképzést. Mivel a peték nem pusztulnak el, ezért az eljárást meg kell ismételni a várható kelési idő elteltével.

Az ágyi poloska jelenlétére legerőteljesebben az ágyneműhuzatokon felbukkanó vérfoltok utalnak. A parazita sűrűn cseréli kültakaróját, mely „nyomok” alapján jelenlétére is fény derül. Szobahőmérsékleten táplálék nélkül is életben marad akár fél évig is. Leginkább passzív úton terjed – leggyakrabban különféle használati tárgyakkal, csomagokkal, illetve a szállító kocsik közvetítésével. Központi fűtéses lakóházon belül a szomszédos lakásokba, a csövek áttörési helyein keresztül aktív módon is bekerülhet. Még az új bútorok is okozhatnak meglepetéseket, miután szállítás és raktározás közben is kerülhet poloska a csomagolásba.
Az ágyi poloska terjedése nem lokális probléma, a nemzetközi konferenciákon is visszatérő téma és évek óta gyűrűzik. Az Európai Unióban évekkel korábban elkezdődött a kártevőirtás szabványosítása, idén meg is született a pontos leirata. A cél, hogy az unión belül az egyes országok közel egyformán foglalkozzanak az ágyi poloska irtásával. A kecskeméti cég egyik szakembere is részt vett az EU-s szabvány kidolgozásában. Magyarországon nagy változásra nem kell számítani, az eddigi gyakorlat teljes mértékben megfelel a bevezetendő szabályoknak.

Tanácsok megelőzésre

Jól szellőztetett lakásban kevésbé marad meg az ágyi poloska. Leginkább a párás, meleg térben érzi jól magát. Nyaralás után minden ruhát mossunk ki legalább 55 fokon. Mielőtt régi bútort, használt holmit viszünk lakásunkba, nézzük át alaposan nagyítóval (ürüléket, levedlett kitinpáncélt keresve). Régi könyvet betehetünk elektromos sütőbe (55 C fokra), mert magas hőmérsékleten a parazita elpusztul. Tehetjük fagyasztóládába is (kétszer egy-egy napra), mivel a poloska se a nagyon hideget, se a hőmérsékletingadozást nem tűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!