Gazdaság

2014.04.16. 19:34

Évről évre többet adóznak Vadkerten

Úgy tűnik, hogy Soltvadkerten a gazdasági válság és a helyi takarék csődbe jutása ellenére is fejlődőképes a gazdaság. A válság előtti utolsó év teljesítményét a cégek túlszárnyalták, miközben a magyar gazdaság nem érte el a 2008-as szintet.

Barta Zsolt

– A soltvadkerti vállalkozók megtalálták a megoldást a válsággal szemben. Több vállalkozást köszönthetünk a nagy adózók tiszteletére rendezett vacsorán, mint tavaly – mondta köszöntőjében Lehoczki Ferenc polgármester pénteken, a Lantos Borházban rendezett fogadáson. A 2008-as évhez viszonyítva 10 százalékkal nőtt az iparűzésiadó-bevétel. Ez örvendetes, de ami ennél is örömtelibb, az a vállalkozási kedv erősödése. A településen évről évre nő a vállalkozások száma, míg 2011-ben 1456, addig ennél most százzal több vállalkozót tartanak nyilván a városban.

A fogadásra a legalább 2 millió forintot befizető cégvezetőket hívták meg. A 2008-as évben 29 vállalkozónak küldtek ki meghívót, most 2013-ban 39 vállalkozást hívtak meg a fogadásra. A tavaly befizetett helyi vállalkozási adó 230 millió forint volt, amelynek a 65 százalékát a meghívottak köre fizette be.  Az összeg éppen 12 százalékkal több, mint a válság előtt volt. Érdekes, hogy 2012-ben 174 millió, míg tavaly 230 millió volt a cégek befizetése. Ilyen mértékű növekedés nem volt, ezért lehetett nyugodt szívvel megalkotni az idei költségvetési tervet.

A város bevételének a harmadát a helyi bevételek adják. Ennek nagy részét teszi ki a helyi iparűzési adó. A kommunális és az idegenforgalmi adó összességében azonban csak 20 millió forintot jelent.
Három új vállalkozást – Galántai Bt., Fatir Kft., Vadkert Pékség – köszöntött a polgármester.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lehoczki Ferenc polgármester: Soltvadkerten jobban teljesít a gazdaság mint a válság előtt
[/caption]

A tavalyi évről a város első embere elmondta, hogy komoly beruházások emelték a város presztízsét, sportberuházások erősítették a település közösségi életét. Az asztalitenisz-edzőtermet felújították, az iskolában műfüves pályát építettek, a sportpályán szintén egy hasonló készül ezekben a napokban. Az idei év pedig a városi vagyon növelésének az éve. A szennyvíztisztító telepet felújítják, illetve az ivóvízminőség-javító program mintegy 1,2-1,3 milliárdos beruházást jelent a városban. A legnagyobb adózó a Materiál Plastik Kft. volt, míg abszolút értékben az egy személyhez köthető legtöbb adót Schiszler Péter vállalkozásai fizették be a város kasszájába.

A rendezvényre meghívott vendég, dr. Kerényi János országgyűlési képviselő, kormánymegbízott is köszöntötte a vállalkozókat. A választásról annyit szólt, hogy a következő négy évet parlamenti munkával tölti majd. Hét fideszes és három jobbikos képviselőt ad a megye, baloldali politikus egyetlen egy sincs a térségből. Felhívta az üzletemberek figyelmét az elkövetkezendő uniós választásokra. Annak jelentősége sokkal nagyobb, mint azt gondolják a polgárok – hangsúlyozta. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Harminckilenc vállalkozó fizetett be egyenként több mint kétmilliót a város kasszájába
[/caption]

Az uniós tagság stratégiai jelentőségű az ország fejlődése szempontjából. majd idézte Orbán Viktor miniszterelnök véleményét, aki azt mondta nem oly rég, hogy aki nem ül oda a terített asztalhoz, az előbb-utóbb az étlapon fog szerepelni. Utalt arra, hogy a következő hét évben a megyébe több száz milliárd forint érkezik az unióból. Ennek 60 százaléka a vállalkozásokhoz kerül, azaz már most érdemes készülni a pályázatokra. Ebből 24-25 milliárd területalapú támogatás, 4-5 milliárd agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatás, és 5 milliárd állatjóléti támogatás lesz. Aki ezeket a milliárdokra azt mondja, hogy azokra nincs szükség, az próbáljon enélkül gazdálkodni. Ezért is kell mindenkit arra buzdítani, hogy elmenjen a májusi uniós választásra szavazni. A politikus szerint ez lehet majd az utolsó olyan hét éves ciklus, amikor a nemzeti befizetésen felül jelentősen több pénzt tudunk a rendszerből kivenni.

A legnagyobb alapítványi támogató:
1. Poli-Farbe Kft.
2. Lantos Műanyagfeldolgozó Kft.
3. Kajári és Fia Kft.

A 20 legnagyobb adófizető vállalkozás:
1. Material Plastik Kft.
2. Winegarden Kft.
3. Phoenix-Drink Kft.
4. EDF Démász Hálózati Kft.
5. Variens Kft.
6. Zsombos-Drink Kft.
7. (nem járult hozzá a közléshez)
8. Vodafone Magyarország Zrt.
9. Schiszler-Trans Kft.
10. Dominis Pille-Fólia Kft.
11. Globál Plastik Kft.
12. Extra-Plast Kft.
13. (nem járult hozzá a közléshez)
14. Magyar Telekom Nyrt.
15. EDF Démász Zrt.
16. Splendor-Argentum Kft.
17. Ti-Tó Trans Kft.
18. Jóreménység MG. Szakszövetkezet
19. OTP Bank Nyrt.
20. Galántai Bt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!