Közélet

2014.04.16. 17:40

Költözik az óvoda

Kibővítik és felújítják a kecskeméti Hosszú utcai óvodát, az intézmény ideiglenesen a Petőfi-iskola korábbi, Budai utcai épületébe költözik. Az ovisokat a tavaszi szünet után már ide hozhatják szüleik.

Hraskó István

Nagy munkában voltak az elmúlt napokban a Hosszú utcai óvoda munkatársai, ugyanis át kellett költöztetniük az egész intézményt a Petőfi-iskola korábbi, piac melletti épületébe, egész pontosan annak új, Csokonai utca felé néző szárnyába. A csomagoláshoz az óvoda több mint kétszáz ládát használt fel, ezekben szállították át a játékokat, könyveket, konyhai és egyéb felszereléseket az egykori „sárga iskolába”. A költöztető cég dolgozói teherautóra pakolták a bútorokat is, szerdán már ezek is az óvoda ideiglenes otthonában voltak, így az óvónők és dajkák nekikezdhettek a csoportszobák rendezéséhez.

A Hosszú utcai óvodai épületet gyakorlatilag teljesen kiürítették, itt hamarosan kezdődik a már régóta tervezett és várt, 120 millió forint összköltségű felújítás és bővítés. Mint azt lapunknak Ferenczyné Kerekes Edit intézményvezető elmondta: a munkálatok során kicserélik tetőhéjazatot, a legtöbb helyiségben a nyílászárókat is. Külső szigetelést és vakolást kap az épület, felújítják az elektromos hálózatot és a konyhát, ezenkívül bővítik az intézményt egy új, 60 négyzetméteres csoportszobával, nevelői és fejlesztői szobával, valamint szertárral. Egy-két helyen ajtókat szüntetnek meg, átjárókat nyitnak, festenek és új padlót tesznek le.

– Mindenkinek az a szándéka, hogy szeptember 1-jén a megszépült Hosszú utcai épületben kezdjen az óvoda – jelentette ki Ferenczyné Kerekes Edit, hozzátéve, hogy a bővítésnek köszönhetően a jelenlegi 8 helyett már 9 csoportjuk lesz, így a mostani, április 28-29-ei beiratkozásánál már 3 kiscsoportra tervezik a gyermeklétszámot az eddigi 2 csoport helyett. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Előkerülnek a játékok a ládákból az óvoda ideiglenes otthonában
[/caption]

A Petőfi-iskola, a tanítóképző gyakorló intézménye még 2012 nyarán költözött át a Budai utcából a kertészeti kar Erdei Ferenc téri épületébe, alapvetően költségtakarékossági okokból: túl sokat kellett költeniük a város tulajdonában lévő épület állagjavítására. A régi, Budai utca felé néző szárny ráadásul több ponton is balesetveszélyes volt. Ide azóta a kormányhivatal egyes egységei költöztek be, a szükséges javítások után. Az új, most fallal lehatárolt szárnyban viszont – ahol az óvodások lesznek – csak a termeket kellett kifesteni, valamint a vécécsészéket, mosdókagylókat cserélték le gyermekméretűre, más javításra nem volt szükség.

Az öltözőszekrényeket a folyosón helyezték el. A mosdók nem a csoportszobák mellett, hanem a félemeleteken vannak – táblák segítenek majd a szülőknek az eligazodásban, hogy melyik mosdót melyik csoport használja. Az intézményvezető kiemelte: a Mercedes-gyár támogatásával alvószivacsokat és udvari játékokat – kisebb mászókákat, csúszdákat, mászófalat, babaházakat – tudtak beszerezni, ezeket természetesen viszik majd a Hosszú utcára is. Az udvart dróthálóval lezárták, a Csokonai utca felől új kapu készült, a szülők itt hozhatják majd be gyermekeiket az óvodába. A héten kerékpártárolókat is kihelyeznek a bejárat mellett. Szülői felajánlásnak köszönhetően homokozója is lesz a gyerekeknek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ferenczyné Kerekes Edit
[/caption]

– Jelen körülmények között a költözés volt a lehető legjobb megoldás, így nem kellett a csoportokat szétosztani a város más óvodáiba, egyben tudtuk tartani a közösséget. Sok új kollégánk van, a pakolás még jobban összekovácsolta a csapatot – hangsúlyozta az óvodavezető.

Az óvoda kérte a szülőket, hogy a költözés miatt a hét első három napján egyénileg oldják meg a gyermekek elhelyezését. Csütörtöktől keddig tart a tavaszi szünet, április 23-án, szerdán már az új helyszínen várják az ovisokat. A nyár utolsó hetében a tervek szerint két csoportban tartanak majd ügyeletet, ekkor kezdik majd meg a visszaköltözést a Hosszú utcára.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!