Közélet

2009.05.16. 13:18

Bajára viszik a beteg kalocsai gyerekeket

Fél évre felfüggesztette a kalocsai kórház gyermekosztályának működését az tisztiorvosi szolgálat. A beteg gyerekeket a bajai kórházba viszik, szükség esetén.

baon.hu

Fél évre felfüggesztette a kalocsai kórház gyermekosztályának működését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteki hatállyal, mert az intézménynek nincs főállású gyermekorvosa - adta hírül az MTI szombaton délelőtt. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint az osztályon két gyermek van, az egyik gyógykezelését a kecskeméti kórházban folytatják, a másikat gyógyultan hazaengedik.

Az orvosi ügyeleti rendben a rendelési időn túl is gondoskodnak a gyerekek egészségügyi ellátásról Kalocsán. Az éppen ügyeletes orvos elmondta, hogy a már korábban felállított és működő orvosi ügyelet az osztály ideiglenes bezárásától függetlenül, zavartalanul működik.

Amennyiben egy kisgyermek egészségi állapota azt megköveteli, akkor a bajai kórházba szállíttatják át, az ottani gyermekosztályon ápolják a kalocsai és környékbeli gyerekeket.

Megtudtuk azt is, hogy a kalocsai kórház szülészeti osztályának működését egyáltalán nem befolyásolja a gyermekosztály bezárása. A városban dolgozó gyermekorvosok megvizsgálják és ellátják az újszülötteket, az eddig is megszokott rend szerint.

Egyéb forrásból úgy értesültünk, hogy a kalocsai kórházban mintegy négy hónapja már, hogy nincs főállású gyerekorvos a most bezárt gyermekosztályon. A legutolsó gyerekorvossal nem tudott megegyezni az önkormányzat, ezért ő egy nyugdíjba vonuló kollégája praxisát vette meg és abban dolgozik.

Nincs szakorvos

Információink szerint jelenleg egy doktornővel van szerződése a kórháznak. Ám a gyerekosztályon dolgozó orvos akreditációját csak három hónap múlva kapja meg. Tudomásunk szerint az osztályt leleltáraztatták, bezárták. Jelenleg sem dolgozó, sem beteg nincs a kalocsai kórház gyermekosztályán.

Az ÁNTSZ a kórháznak május 15-ig adott határidőt arra, hogy rendezze az osztály helyzetét. Csütörtökön Török Gusztáv Andor polgármester még úgy nyilatkozott a Petőfi Népe újságírójának, hogy egy főállású gyermekorvos dolgozik az osztályon, még egy kell ahhoz, hogy a tisztiorvosi szolgálat követelményeinek megfelelően működhessen.

Az önkormányzat legutóbbi testületi ülésén a polgármesteri beszámolóban Török Gusztáv Andor beszélt a gyerekosztály helyzetéről, de akkor még megnyugtatta a képviselő-társait, hogy dolgoznak a helyzet megoldásán. A következő testületi ülés előreláthatóan május 28-án lesz.

Török Gusztáv Andor kalocsai polgármester a kórház gyermekosztályának bezárásról nem kívánt nyilatkozni. Alpolgármesterével, Loibl Lászlóval annyit üzent szombaton délután egy órakor, hogy hivatalosan nem értesített őt az ÁNTSZ az osztály bezárásáról, és ez a probléma a kórház igazgatójának hatáskörébe tartozik.

Dr. Deák Zoltán, a kalocsai kórház főigazgatója hétfő előtt nem érhető el.

Címkék#kalocsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!