Program

2024.05.16. 12:50

Kitárja a kapukat a kiskőrösi magángyűjtő: különleges vadászgépeket csodálhatunk meg

Kiskőrösön, az egyik kertben az egykori Varsói Szerződésben rendszeresített vadászgépekkel találkozhat az ember. Szombaton délelőtt bárki megtekintheti a félelmetes vadászgépeket.

Barta Zsolt

Firkó János magángyűjtő a Dutra-találkozó napján, szombaton délelőtt kinyitja a kapukat, így bárki besétálhat, hogy megtekintsen néhány, egykor félelmetes repülőgépet.

vadászgép, Kiskőrös,
Két vadászgép a Migálló és Szuhoj Fészekből
Fotó: Beküldött fotó

A helyszín a kiskőrösi Baross utca, ahol egy MiG–15-ös, egy MiG–21-es, egy Szuhoj Szu–22-es és egy Mi–24-es harci helikopter várja a látogatókat. Illetve egy Kamov Ka–26-os helikopter is, amelyet beindítanak, már csak azért is, hogy hallják az érdeklődők a repülésszerkezet hangját.

Szombaton Firkó János vendége lesz Pintér Zoltán nyugalmazott repülő vezérőrnagy, illetve Kiss Dezső nyugalmazott mérnök ezredes, aki a Szuhojok kiváló ismerője. Ők segítettek szakmai tanácsokkal a felújítási munkákban. Ezeket a katonákat érdemes megkérdezni a régmúltról. De nemcsak a főtiszteket érdemes faggatni, hanem a tulajdonost is, aki élete álmát valósította meg azzal, hogy vadászgépeket vásárolt és újított fel. Mintegy három évnyi szabadidejét áldozta a gépek felújítására. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában