Közélet

2015.10.15. 07:33

Nem alkalmi vétel

Közel 50 ezer földterület értékesítése kezdődik meg hamarosan. Bács-Kiskun megyében is licitálhatnak gazdák az eladásra kínált földterületekre.

Zsámbóki Dóra

Fotó: Zsamboki_Dora

A hamarosan induló állami földárverésekkel kapcsolatos tudnivalókról tartott sajtótájékoztatót szerdán Kovács Ernő megyei kormánymegbízott, Pogonyi Tibor, a megyei kormányhivatal Földművelési és Erdőgazdálkodási Főosztályának vezetője, és dr. Zombor Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója. Mint azt Kovács Ernő elmondta, a megyében 566 darab, 3 hektárnál nagyobb földterületet kínálnak majd a gazdáknak. A földrészletek között vannak több száz hektáros területek is. Ezek között 27 olyan terület van, mely a megyei kormányhivatal megállapítása szerint valamilyen ráépítéssel rendelkezik. Ezek esetében a Nemzeti Földalapnak (NFA) tisztáznia kell majd, hogy értékesíthetőek-e.

A meghirdetésre kerülő területek listája a héten készül el. A lista elsőként az NFA honlapján fog megjelenni, a kormányhivatal pedig a sajtón keresztül tájékoztatja az embereket az árverésekről. Az földárverésen való részvételnek szigorú szabályai lesznek. Kovács Ernő elmondása szerint csak magyar állampolgár vehet az állami földekből, olyan, aki helyben lakónak számít, egészen pontosan a lakcíme és a megszerezni kívánt földterület között nem lehet több – közúton számítva – 20 kilométernél, vagy már legalább 3 éve telephellyel kell rendelkeznie a megvenni kívánt föld közelében.

Az állami földpályázatokon csak magánszemély vehet részt. Aki az állami földekre akar licitálni, annak igazolnia kell azt is, hogy földműves és ügyvédre is szüksége lesz az ügylet lebonyolításához. A licitálás során a meghirdetett áron alul nem kelhetnek el a földek. Kovács Ernő hangsúlyozta: az állami földárverezésen megvételre kínált földek „nem alkalmi vételek”, hiszen a helyben szokásos piaci árakon fogják meghirdetni a földeket. Mindenkinek, aki a licitáláson részt kíván venni, licitdíjat, 30 ezer forintot kell fizetnie függetlenül attól, hogy végül vesz-e földet vagy nem. A részletes szabályozást és az egyéb tudnivalókat majd az árverési hirdetmények tartalmazzák.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Pogonyi Tibor, Kovács Ernő és dr. Zombor Attila a sajtótájékoztatón
[/caption]Kovács Ernő megfogalmazása szerint az árverezésre szánt területek az állami tulajdonban lévő földek 50 százalékát teszik ki, tehát „aki azt mondja, hogy az állam ezzel kisemmizi magát, az nem mond igazat”. A kormánymegbízott hangsúlyozta: az államnak 20 éves visszavásárlási joga lesz a földekre, így látják garantálva azt, hogy ha a most elárverezett föld például egy később építendő autópálya nyomvonalába esik, akkor az új tulajdonos ne többszörös áron akarja a területet visszaadni az államnak.
– Azt gondolom, hogy akik ellenzik ezeket a földárveréseket azok a gazdák érdekeivel szembe mennek. Korábban olyan földterületeket szerzett meg az állam – például a TSZ-tagságok után kapott egy sor szőlőket, melyeket felajánlották az államnak, melyeket az államnak el kellett fogadnia – melyeket nem tud megművelni. Ilyen szempontból az állam nem jó gazda. Ezeket a földeket olyan emberek fogják megkapni, akik ebből élnek, tehát nem a parlagfűé lesz az a csík – részletezte a kormánymegbízott.

Délelőtt és délután is lesznek árverések

Pogonyi Tibor főosztályvezető kérdésünkre elmondta: már most naponta többen is érdeklődnek náluk a földárverések után. Kovács Ernő szerint az állami földekre való licitálás november végén kezdődhet el Bács-Kiskunban, december közepére-végére záródhat le a folyamat. Az árveréseket Kecskeméten rendezik majd. Naponta délelőtt és délután 2-2 bizottság 10-10 területet igyekszik majd elárverezni. Ez után 60 napos türelmi idő indul, amikor a győztes licitáló még nem lehet abban biztos, hogy valaki, aki elővásárlási joggal rendelkezik a területre, nem szerzi-e meg a földjét. Az árverések lebonyolítását a kormányhivatal meglévő apparátusával végzik majd, az NFA szakembereivel karöltve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!