Hazahúzta a szíve az orvost

2017. január 10. 16:00 Popovics Zsuzsanna
Külföldről jött haza, Kecskeméten lesz háziorvos ifj. Dr. Bagó Ferenc. Fiatal rezidensként ment el, belgyógyász szakorvosként és kétgyermekes apaként tért vissza, tele tervekkel és reményekkel.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Januártól új háziorvosi praxis indul a Vacsi közben – adtuk hírül még tavaly. Dr. Bagó Ferenc háziorvos mellett fia, ifj. dr. Bagó Ferenc fogadja a betegeket, de csak februártól, mert csak nemrégiben futottak be a szükséges dokumentumok. A 31 éves fiatal doktor ennek ellenére bejár a rendelőbe, édesapja mellett igyekszik belelátni a hazai háziorvosi rendszer működésébe.

A honvágy nagy úr

Itthoni bére hatoda a Németországban kapott kórházi fizetésének. Miért jön haza? – kérdezik sokan Ferencet. Azt mondja, több okból: mert honvágya volt, mert két kisfiának szüksége van a nagyszülőkre és mert Magyarországon tanult.

Hogy miért ment el? A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának elvégzése után bő 9 hónapig rezidensként dolgozott a szegedi belgyógyászati klinikán. Párjával – azóta feleségével – a Lajosmizsei születésű dr. Bagóné dr. Kollár Anitával a függetlenedés, a tapasztalatszerzés és a belgyógyászati szakvizsgára való felkészülés jegyében „igazoltak” át Németországba, 2010 őszén. Már a legelején úgy tervezték, hogy lesz visszaút, mivel mindkettejük életében fontos szerepet tölt be a család. Nem is szakadtak el véglegesen, minden szabadságukat itthon töltötték.

Felelősségből is bőven jutott

Külföldi életük első állomása Baden-Württemberg tartomány egy viszonylag kisméretű, 90 ágyas kórháza volt. Itt rögtön belecsöppentek a sűrűjébe, kevert ügyeletben dolgoztak, amibe éjszaka és hétvégenként beletartozott az egész kórház: sebészeti ambulancia, sürgősségi, intenzív- és általános osztályok.

Ifj. dr. Bagó Ferenc a háziorvosi rendelőjében Ifj. dr. Bagó Ferenc a háziorvosi rendelőjében

– A kezdetbeli nyelvi nehézségek és külföldi mivoltom ellenére sokkal hamarabb bíztak rám nagyobb felelősséget, mint az itthoni rezidensképzésben – meséli Ferenc. – Ijesztő volt ez a mélyvíz. Volt ugyan német nyelvvizsgám, de a helyi dialektus komoly gondot okozott. Az első néhány hétben a viziteken csak mosolyogni tudtam, és figyeltem a többiek arcát, hogy ne rosszkor tegyem. Ennek ellenére a harmadik hét végén a főnököm – aki szerintem az egyik legrendesebb ember a világon –, bejelentette, hogy másnaptól rám bízza a sürgősségit. Feleségemmel sok támogatást és elismerést kaptunk a kollégáktól, az első perctől befogadtak, a munkahelyemen sosem volt amiatt rossz érzésem, hogy külföldi vagyok. Feleségemmel sokat dolgoztunk, eleinte napi 10-12 órát. A zárójelentések megírása nem volt egyszerű, sokat szótáraztunk, hogy precíz és nyelvtanilag is korrekt dokumentumokat adjunk ki a kezünkből.

Édesapja lesz a mentora

A fiatal orvos haza is tervekkel érkezett. A külföldön megszerzett belgyógyászati képesítésére szeretné ráépíteni a háziorvosi szakvizsgáját. Lesznek még kötelező intézményi gyakorlatai: gyerekgyógyászat, szülészet-nőgyógyászat, sebészet. Ezek egyikétől sem tart. Arra viszont kimondottan törekszik, hogy továbbvigye mindazt, amit édesapja képvisel az orvoslásban, a betegekkel való kapcsolattartásban. Az új praxisba bejelentkezők számára megnyugtató lehet, hogy az ifjabb Bagó doktornak édesapja lesz a mentora. Ferenc hosszú távra tervezi a háziorvosi tevékenységet, ha minden jól alakul, akár nyugdíjig.

Összehasonlítva az itthoni és a németországi rezidensképzést, Ferenc úgy látja, sokkal nagyobb szakmai tapasztalatot szerzett a külföldi munkája során, mint amire lehetősége lett volna idehaza. Német munkahelyén sok döntést egyedül kellett meghoznia, gyakran vizitelt önállóan. Bármikor kérdezhetett az érintett szakorvostól, főorvostól, de a kórházi ágyaknál önállóan kellett helytállnia. Bizonytalanság esetén a beteget is arról tájékoztatta, hogy még konzultál a felettesével. Amiben viszont felelősen tudott dönteni, abban megtehette. Különböző beavatkozásokat is kellett végeznie. A csontvelőből történő mintavételt például egyszer mutatta meg a főorvosa, a második alkalommal Ferencnek már egyedül kellett végeznie, a harmadik páciensnél pedig már ő oktatta a többieknek a fogásokat.

Bővült a család

A 2013-as év újabb váltást hozott, Ferenc és Anita 500 kilométerrel közelebb költözött Magyarországhoz. Bajorországban folytatták szakképzésüket, a 650 ágyas deggendorfi kórházban. Ez egy jelentős egészségügyi központ, számos gyógyászati részleggel, ahol specializáltabb területeken tevékenykedtek, és célzott képzéseken vettek részt. Ferenc előbb daganatos betegekkel dolgozott, majd a sürgősségi osztályra került – ami egyébként a kedvenc kórházi területe –, és több mint egy évig gyógyított a belgyógyászat intenzív osztályán. A szakvizsgához szükséges 5 év kórházi tapasztalatot teljes egészében megszerezte, majd 2016. augusztusában Münchenben sikeresen levizsgázott. Anita időközben szült két kisfiút: Ferenc Brúnó kétéves, Benedek féléves.

– Mi fog a kintlétből hiányozni? A kórházi nyüzsgés, a sokféle életmentő beavatkozás – mondja Ferenc. – A külföldön töltött éveink sokat hozzátettek a szakmai tudásunkhoz, egyben kaptunk egy olyan szemléletet, amit az itthoni gyógyító munkánk során is szeretnénk megvalósítani. Sikerült alaposan elsajátítanunk a német nyelvet, mielőtt hazatértünk, a feleségemmel még abszolváltunk egy felsőfokú nyelvvizsgát.

 

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hazahúzta a szíve az orvost

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Itt a világ első (szinte) elpusztíthatatlan papírja

A lenyűgöző darabot sanghaji kutatók készítették.

Tornázna úgy, mint a kutyája? Megteheti

A kutyafitness órákon áshat, mászhat, kötelet húzhat.

Lenyűgöző képeken pózolnak a budapesti állatkert veszélyeztetett állatai

Lenyűgöző képeken pózolnak a budapesti állatkert veszélyeztetett állatai

A Photoark nevű projekt a kihalás szélén álló fajokat örökíti meg.

Lenyűgöző, ahogy a természet visszafoglalta ezt a kínai szellemfalut

Mindenki elhagyta a halásztelepülést Goqui szigetén, és akkor betoppant a zöld.

Zene füleinek: Megnyílt a világ első, akusztikailag tökéletes koncertterme

Az Elbai Filharmónia Hamburgban várja látogatóit.

Légiósok: Di Maríáék ellen debütált, azóta kihagyhatatlan a válogatott védő

Légiósok: Di Maríáék ellen debütált, azóta kihagyhatatlan a válogatott védő

A 24 éves játékost nagy örömmel fogadták, edzője rendszeresen tanácsokkal segíti.

WTCC: Michelisz a 2017-es szezonban is a Hondánál versenyez – hivatalos

„A télen a valaha volt legversenyképesebbé váló autókkal a cél az egyéni és a gyártói vb-cím elhódítása.”

FTC: Jó úton járok azzal, hogy itt vagyok – Kleinheisler

A Fradiban is arra összpontosít, hogy minél jobban elsajátítsa a német nyelvet.

Férfi kézi-vb: ez nem jött be – a norvégok már elkezdtek készülni a dánokra

Férfi kézi-vb: ez nem jött be – a norvégok már elkezdtek készülni a dánokra

Az északiak szövetségi kapitánya bevallotta, meg volt győződve arról, hogy Dánia lesz az ellenfelük.

Gyász: korábbi floorballos a busztragédia áldozatai között

Többször visszatért a buszhoz, hogy segítsen a sérülteken.

Gyász: a Dunakeszi fiatal futsalosa az áldozatok közt, hétfőn gyásznap

Gyertyagyújtás a fiatal játékos emlékére. Gyásznap Magyarországon.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér