Ellenzik a futókört a Gyenes téren

2017. június 19. 20:07 , Legutóbb frissítve: 2017. június 19. 20:30 Hraskó István

KECSKEMÉT | Nagy indulatokat vált ki a kecskeméti Gyenes Mihály térre tervezett futókör, amelynek ötlete nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Hétfőn lakossági fórumon mondták el az ott élők többségében elutasító véleményüket.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A református konviktusban 50–60, nagyrészt idős korú érdeklődő jelent meg a Gyenes térre tervezett futókörről szóló lakossági fórumon (amely lapzártánk után is tartott). Hörcsök Imre, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: anélkül, hogy ismernék a futókör nyomvonalát, paramétereit, célját, máris sokan észrevételeket juttattak el hozzá. Hangsúlyozta: fontos, hogy a lakók megismerjék az elképzeléseket, és az információk nyomán döntsenek: támogatják vagy inkább elvetik a futókör tervét.

Öveges László a fórumon elmondta, hogy egyetlen fát sem kell kivágni a futópálya miatt <i>Fotó: Bús Csaba</i> Öveges László a fórumon elmondta, hogy egyetlen fát sem kell kivágni a futópálya miatt Fotó: Bús Csaba

Öveges László főépítész ­arról beszélt, hogy a város pályázaton nyert forrást a futókörre. A 400 méteres kör a játszótér és a Mihó utca közötti részen kapna helyet, 15 milliós költségének felét állja az önkormányzat. – Nem egy stadiontípusú pályáról van szó, inkább kígyószerűen tekereg, úgy lett megálmodva, hogy kerülgeti a fákat. A futókör miatt egyetlenegy fát sem kellene kivágni – jelentette ki Öveges László, hozzátéve: lesz ugyan faleváltás, de nem a pálya miatt, hanem mert néhány fa elöregedett, beteg.

A főépítész is hangsúlyozta: nincs eldöntve a kérdés, máshol is meg lehet valósítani a pályázatot, ha a Gyenes téren nem nyeri el a lakosság tetszését. Az előzetes egyeztetések során több képviselő egyébként saját körzetének szerette volna elnyerni a futókör megvalósításának lehetőségét. – Sokan úgy gondolják, nem rossz dolog ez, a terek így legalább hasznosítva vannak, a futókör nem szennyezi a környezetet, így jó szívvel ajánlom önöknek – mondta Öveges László. Győri András főkertész mindezt azzal egészítette ki, hogy az 1,25 méter széles futópálya olyan minimális területigényű, hogy ha megépül, akkor is megmarad a park hangulata.

A tervezett futópálya alaprajza A tervezett futópálya alaprajza

A megjelentek közül sokan el akarták mondani a véleményüket. Egy hölgy azt kérdezte, milyen mélyen lesz a futópálya, hogy fogják a fűnyíróval kikerülni? Mint kifejtette, ő attól is tart, hogy a gördeszkások oda fognak szokni a ­Gyenes térre, mindent összegezve pedig a futókör szerinte egész egyszerűen tönkretenné a teret. Szavait nagy taps fogadta. Egy másik hölgy szerint eleve a kutyákat és a bicikliseket sem kellett volna beengedni a térre, mert „a kerékpárosok úgy mennek, mint az őrültek”. Szerinte inkább két padot kellene kitenni és térfigyelő kamerákat (a padokat tudomásunk szerint egyébként a hajléktalanok és a részegen randalírozók miatt vitték el a térről). Egy harmadik idős nő szintén ellenezte, hogy az „úri közönség” futkározzon a Gyenes téren.

Öveges László válaszában elmondta: rekortán borítású lesz a pálya, gördeszkázásra alkalmatlan, síkban lesz, tehát a fűnyírást nem akadályozná, és arányaiban nem foglalna el sok zöldfelületet. – Lehetetlen úgy építkezni, hogy úgyis tönkre fogják tenni – hangsúlyozta a főépítész.

Egy úr szerint lelki dologról van szó, szerinte előbb kellett volna fórumot tartani az ügyben, prezentációval. – Nem haragudhat ránk senki sem, ha mi ezt parknak tudjuk elképzelni, ennyi terhelés elegendő az itt lakóknak, aki meg futni óhajt, megtalálja máshol a számítását, szép nagy a város – utasította el ő is a futókör tervét.

A főépítész az elhangzottakra úgy reagált: még időben vannak, több konkrétum egyelőre nincs az ügyben. Lévai Jánosné, a Műkertváros-Rendőrfalu önkormányzati képviselője jött ki talán az egész fórumból a legjobban, hiszen jelezte: ha a Gyenes tériek lemondanak a futókörről, ő nagy szeretettel elfogadja, hogy a Műkertvárosban építsék meg. Futni, mozogni szeretők valószínűleg nem nagyon voltak jelen a fórumon, legalábbis az első órában támogató hozzászólást nem kapott a projekt.

Vannak azért olyanok, akiknek tetszik az ötlet

Nyolcvan perc után végül egy középkorú férfi állt ki a terv mellett, mondván: eddig a tér a fókuszon kívül esett, most végre a futókör 15-20 millió forintot hozna a városrészbe, nem mellesleg életet is.

- Gondoljanak a gyermekeikre, unokáikra, és arra is, hogy 15-20 év múlva mit szeretnének kezdeni ingatlanjaikkal. Ha a futópálya megvalósul, a városrész nagyobb figyelmet kap - hangsúlyozta. - A Szeleifaluban a parkot gondozottabbá tette a futópálya, tisztább és rendezettebb lett a tér - kapott még támogató voksot a futókör egy középkorú hölgytől. Végül egy unokájával téren futni kívánó idősebb úr is tapsot kapott felszólalása után.
Összegzésként elhangzott: akár lesz futókör, akár nem, a város fordítson több gondot a térre.

Pályázaton nyert forrást a város

Tavaly jelent meg a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program felhívása. A program célja olyan bárki által ingyenesen igénybe vehető közösségi terek kialakítása, ahol valamennyi korosztály aktívan töltheti el a szabadidejét. A települések a program keretében lakosságszám szerint meghatározott számú sportparkra, futópályára nyújthattak be pályázatot. Kecskemét összesen tízet igényelhetett, végül a város élt is a maximummal. A benyújtott pályázatban megjelölt helyszínként a Gyenes tér, a katonatelepi sportpálya, a Hermann Ottó tér, Kadafalván a Boróka utca iskola melletti területe, a vadaskert előtti terület, a Forradalom utca, a Czollner tér, a Nádasdy Kálmán utcai park, az Újvidék tér és a Temes tér szerepelt, a legtöbb helyszínen sportparkkal. Decemberben született döntés, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter Kecskemét esetében első körben egy sportpark és egy 400 méteres futókör megépítését támogatja. Végül a 400 méter hosszú, 125 centi széles futókör esetében a Gyenes térre esett a választás, míg a gumialapzatú sportpark a vadaskert előtti részen lesz.

 

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ellenzik a futókört a Gyenes téren

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér