Beruházás

2021.02.27. 06:55

A végéhez közeledik a kunbaracsi óvoda felújítása

Március közepére befejeződik a kunbaracsi óvoda energetikai felújítása. A beru­házás költségeit a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert támogatásból, valamint önerőből fedezi a község önkormányzata.

Gulyás Sándor

A villamos hálózat korszerűsítése után a szakemberek a földhőrendszer kiépítését végzik

Fotó: Gulyás Sándor

A település egy csoportszobás óvodájának mintegy nyolcvan négyzetméteres alapterületű épülete a nyolcvanas években készült el. A rendszeres karbantartás ellenére az épület ma már nem felelt meg a kor követelményei­nek, ezért vált szükségessé a létesítmény energetikai korszerűsítése.

– Önkormányzatunk két éve nyert mintegy harmincmillió forintot a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán az óvoda épületének energetikai felújítására. A megemelkedett építőipari árak és munkadíjak miatt a rendelkezésre álló összeg kevésnek bizonyult, így kiegészítő támogatást igényeltünk, amit tavaly szeptemberben meg is kaptunk. A munkálatok októberben kezdődtek el – tájékoztatta a baon.hu-t Tóth Ferenc, a település polgármestere.

Elsőként a falak, a lábazat és a padlásfödém hőszigetelése készült el, majd megvalósult az elöregedett nyílászárók cseréje, a villamos hálózat korszerűsítése.

A szakemberek jelenleg a földhőrendszer kiépítését végzik.

Rövidesen helyükre kerülnek a napelemek, valamint elkezdődik a helyiségek belső festése.

– Az energetikai korszerűsítéssel párhuzamosan részleges belső felújításra is sor került. Egy helyi vállalkozó korábban jótékonysági estet szervezett a kunbaracsi rászorulók megsegítésére és az óvoda javára. A befolyt összeget az intézmény vizesblokkjának felújítására fordítottuk. A beruházásnak köszönhetően az előzetes becslések szerint közel ötven százalékkal csökken az épület rezsiköltsége – hangsúlyozta Farkas József, a projektért felelős önkormányzati képviselő.

A tavalyi év másik nagyberuházása a kunbaracsi önkormányzat kertészetének bővítése volt.

A belügyminisztériumi támogatásból két új, négyszáz-négyszáz négyzetméter alapterületű fóliasátor épült a meglévőek mellé.

– Önkormányzatunk a Magyar Falu Program pályázatain is jelentős fejlesztési forrásokhoz jutott. Új eszközöket kapott az orvosi és a védőnői szolgálat. Megvalósult a rendelő, valamint a polgármesteri hivatal épületének részleges energetikai korszerűsítése, illetve 5 millió forint jutott járdaépítésre. Az óvoda energetikai korszerűsítése mellett három projektünk van folyamatban. Kemence és kültéri konyha kialakításra három­millió forintot nyertünk a Vidékfejlesztési Programban, valamint a LEADER-programban közel ötmillió forintot kültéri sportpark létesítésére. Ravatalozónk felújítása ugyancsak tavasszal kezdődik el, a munkálatokra ötmillió forint áll rendelkezésünkre – tette hozzá a polgármester.

A kunbaracsi önkormányzat tele van tervekkel, így nagy reményeket fűz a Versenyképes Magyarország Operatív Programhoz és a Magyar Falu Programhoz egyaránt. Jó esélyük van arra, hogy megvalósul a településükön a csapadékvíz-csatorna rekonstrukciója, melynek műszaki előkészítése már megkezdődött. Tervben van a polgármesteri hivatal, a közösségi ház és az orvosi rendelő energetikai felújításának folytatása.

A villamos hálózat korszerűsítése után a szakemberek a földhőrendszer kiépítését végzik
Fotó: Gulyás Sándor

Úthálózatukra is költenének

Talán a legkritikusabb állapotú a Kunbaracsról Tatárszentgyörgyre vezető út, a kerekegyházi ugyancsak jócskán hagy maga után kivetnivalót. Szeretnének költeni a település belterületi úthálózatára is. A fejlesztéseket pályázati forrásokból kívánják megvalósítani. Céljaik között szerepel emellett a gazdasági élet fellendítése, valamint a település szebbé, élhetőbbé tétele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!