galériával és videóval

2021.05.22. 19:59

Két beruházást is átadtak szombaton Tiszakécskén

Egymást követően két beruházást is átadtak szombaton Tiszakécskén. A kisvasút megújítása keretében a Miskó István sétányon épített kilátót és a lovaspályánál megépült Napfény Park elnevezésű közösségi épületet is ünnepélyes keretek között adták át.

Horváth Péter

A szombati átadások sora a kilátóéval kezdődött. A 14 méter talpmagasságú és 20,5 méter csúcsmagasságú (a villámhárítóval együtt 22 méteres) kilátó tereprendezési munkálatai tavaly decemberben kezdődtek el, az alapozást februárban végezték el, a terveknek megfelelően márciusban megcsinálták az ácsmunkát és rákerült a csúcs is. Az ötszintes építmény az előző, jóval alacsonyabb kilátót váltja fel, kiváló rálátást nyújtva a Tisza legnagyobb kanyarulatára. A kilátó a város turisztikai fejlesztési koncepciója keretében épült meg, melynek része a kisvasút felújítása és újraindítása. A kilátó a megújuló kisvasút második megállója az ötből. A kilátót pénteken tették szabaddá a kordontól, azóta látogatható.

Az átadón ünnepi beszédet mondott Tóth János, Tiszakécske polgármestere, Kovács Ernő kormánymegbízott, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke és dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere. Tóth János köszöntőjében kiemelte, hogy Tiszakécske kiváló turisztikai adottságokkal rendelkezik és emlékeztetett arra, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai remek fejlesztési lehetőségeket biztosított a településnek, ami összesen 1,452 milliárd forintot jelent. Ebből a kisvasút turisztikai fejlesztésére nyertek 235 millió forintot, s a beruházás összesen 460 millió forintba kerül. Tóth János a köszönetet mondott Magyarország Kormányának, a megyei önkormányzatnak, Zombor Gábornak, a térség országgyűlési képviselőjének, Kovács Ernő kormánymegbízottnak, a tervezést és a kivitelezést végző vállalkozásoknak és a városgondnokságnak azért, hogy a beruházás elkészülhetett.

Kovács Ernő a fejlesztést méltatva kitért arra, hogy ha jól teszik a dolgukat a döntéshozók, akkor még szebbé tehetik a várost. Azt is elmondta, hogy a jövőben Szeberényi Gyula Tamás (aki választókerületi elnök) még többet tehet Tiszakécskéért, mert ha a választók úgy döntenek, a térség országgyűlési képviselője lehet.

Mák Kornél köszöntőjében elmondta, hogy a kilátó konkrétan és átvitt értelemben is más perspektívát jelent, melyen keresztül új képet kaphatunk Tiszakécskéről és méltatta a közös munkát, mellyel a beruházás megvalósulhatott.

Szeberényi Gyula Tamás beszédében visszaemlékezett kécskei kötődésére és felidézte:

már a múltban látszott, hogy Tiszakécske dinamikusan fejlődő település, melynek sorsát szívén viselte a mindenkori vezetés.

Hangsúlyozta, hogy mindig örömmel látogat a városba, ahol a helyiek lelkesedésével, szeretetével és lokálpatriotizmusával találkozik. És ezzel a támogatással könnyebb a település fejlesztését végezni.

A köszöntőket követően a Bobek Tamás plébános és Máté Csaba Sándor látta el a kilátó megszentelésének és megáldásának szolgálatát. Ezután a szónokok a nemzetiszín szalag átvágásával átadták a kilátót, melyre Gulyás Zoltán vándormuzsikus szaxofon és társa dobjátéka kíséretében mehettek fel a vendégek.

Ezt követően a lovaspálya melletti, 100 fő befogadására alkalmas Napfény Park elnevezésű közösségi épület átadója következett. Az épület pályázati és önkormányzati forrás felhasználásával, összesen 135 millió forintból épült meg. Az átadón Balla Erzsébet adta elő a Lovasok imáját, majd Tóth János mondott köszöntőt. Az előző átadáshoz hasonlóan megköszönte a megvalósításban részt vevőknek és hozzátette, hogy közösségi tér nem csak a Tiszakécskei Lovasegyesületnek, hanem a város többi civil szervezetének is otthont ad majd.

Köszöntőt mondott még Kovács Ernő, Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, Mák Kornél és Szeberényi Gyula Tamás, akik egyöntetűen méltatták a 30 éves Tiszakécskei Lovasegyesület eredményeit és Tiszakécske lovassportban betöltött szerepét. Ezt követően az egyesület nevében Bekőné Lovas Márta köszöntötte a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!