fejlesztés

2021.05.26. 14:00

Felépítették a majsai ökotanyát

Elkészült az ökotanya Kiskunmajsán. Benépesültek az ólak, az idelátogatók vagy éppen a diákok megismerhetik a tanyasi életformát.

Tapodi Kálmán

Az Öko-Tanya vásártér közelében épült a Csordajáráson, ami a település közlegelője.

Fotó: Tapodi Kálmán

A városszéli Csordajáráson, a vásártér közelében elkészült az ökotanya, amivel színesíthetik a helyi turisztikai kínálatot. Patkós Zsolt, Kiskunmajsa polgármestere hangsúlyozta mindezeket azon az online eseményen, ahol beszámoltak a vajdasági testvértelepüléssel, Topo­lyával közösen megvalósított beruházásokról. A cél egy olyan mintaprojekt megvalósítása volt, melyben a helyi értékek és szolgáltatások turisztikai hasznosításával segítik a települések fejlődését.

– Egy olyan értékteremtő beruházás valósult meg, ami a népi kultúra otthona lehet.

Benépesültek az ólak, az idelátogatók vagy éppen a diákok megismerhetik a tanyasi életformát. Az ökotanya rendezvényein helyi értékeket és termékeket is szeretnénk bemutatni, illetve kóstoltatni, de az épületegyüttes kézműves-foglalkozások, alkotótáborok méltó helyszíne is lehet – sorolta többi között Váraljai György projektmenedzser.

A tanya főépülete egy hagyományos, hármas osztatú parasztház, ahol a helyiségeket közösségi célokra használhatják. A másfél szobás cselédszárny a gondnok otthona lesz, hiszen egy élő gazdaság – disznókkal, kecskékkel, nyulakkal és baromfifélékkel – is működik majd a tanyában, ahol egy állatsimogatót is kialakítottak. A tanya udvarába jellegzetes gyümölcsfákat telepítettek, a konyhakert pedig szintén gyakorlati foglalkozások helyszíne lehet. Elkészült egy pajtaszínház is, ahol százfős rendezvényeket tarthatnak.

Az Öko-Tanya vásártér közelében épült a Csordajáráson, ami a település közlegelője.
Fotó: Tapodi Kálmán

A Közös törekvések a turizmusért elnevezésű, természeti értékekre épülő projekt megvalósítására több mint 496 ezer eurót nyert a két település. A teljes költségvetés 584 ezer euró volt. Szerbiában Topolya Kapuja néven jött létre egy látogatóközpont, ami információs pont és találkozóhely egyben, mely Topolya északi, Szabadka felőli bejáratánál épült fel, a majdani autós kemping első fázisaként.

– A projekt segítségével felépült a majdani kemping bejárati épülete, ami recepciónak és egy helyitermék-boltnak ad helyet, illetve elkészült a terület belső villamos és vízhálózata

– minderről már a vajdasági projektmenedzser, Balassa Endre beszélt.

A program elemeként mindkét településen létrehoztak egy-egy tanösvényt. A majsai az Ürgés nevet kapta és az ökotanya mellől, egy 1,8 kilométeres úton lehet eljutni a Majsa-tóig, miközben az ürgék otthonát jelentő ősgyepen keresztül, a fecskék költőhelyéül szolgáló domb mellett vezet az út. Topolyán 3,5 kilométeres túrát lehet tenni a természeti értékek között.

A tanya udvarába jellegzetes gyümölcsfákat telepítettek.
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!